Eşti aici

Priveghere și Liturghie arhierească pentru cinstirea Icoanei Maicii Domnului Trihirussa de la Mănăstirea Turnu

28 Iunie 2018 / Viața Eparhiei

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit în seara zilei de miercuri, 27 iunie, slujba Privegherii, continuată cu Sfânta Liturghie în noaptea de 28 iunie, la Mănăstirea Turnu, cu prilejul sărbătoririi Icoanei Maicii Domnului Trihirussa.

În cadrul slujbei de priveghere, o copie a Icoanei Maicii Domnului Trihirussa de la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos a fost adusă la mănăstire, fiind  purtată în procesiune în jurul ctitoriei din veacul al XVII-lea a mitropolitului Varlaam.

Biserica cu hramul Intrarea Maicii Domnului în biserică a fost ridicată pe locul vechii bisericuțe din lemn ctitorite de Sfântul Misail, primul „nacealnic” al sihăstriei organizate în jurul chiliei Sfântului Cuvios Daniil.

În cuvântul de învățătură împărtășit obștii mănăstirii și pelerinilor prezenți la slujba de priveghere, Părintele Arhiepiscop a arătat că „prin rânduiala lui Dumnezeu, prin jertfa și osârdia părintelui stareț Misail și a viețuitorilor acestei mănăstiri, veche vatră de sihăstrie, în această noapte a fost adusă o copie a Icoanei Maicii Domnului Trihirussa, icoana cu trei mâini,  cunoscută și drept icoana Sfântului Ioan Damaschin.

Această icoană se află la Mănăstirea Hilandar, la Sfântul Munte Athos, și a fost icoana de familie a Sfântului Ioan Damaschin. Secretar al Califului Damascului, Sfântul Ioan era în timpul crizei iconoclaste unul dintre cei mai mari apărători ai cinstirii icoanelor, ținând cuvântări și alcătuind trei tratate teologice împotriva iconoclaștilor, fapt ce a revoltat pe împăratul Leon III Isaurul (717-740).

Prin influența pe care, împăratul Leon III Isaurul, prin multe intrigi, a uneltit astfel încât Califul Damascului să creadă că Sfântul Ioan comitea acte de trădare împotriva lui. Califul nu doar că l-a înlăturat din funcție pe Sfântul Ioan, ci a și poruncit să-i fie tăiată mâna dreaptă a sfântului, iar apoi să fie spânzurată în piața din mijlocul cetății.

Spre seară, Sfântul Ioan a cerut de la calif mâna cea tăiată și, primind-o, a mers la casa sa unde, așezând-o la locul ei, s-a rugat înaintea icoanei Maicii Domnului ca să-l vindece. După rugăciune îndelungă, sfântul a adormit și a avut un vis în care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a întors spre el, promițându-i vindecare rapidă.

După ce s-a trezit din somn, Sfântul Ioan a constatat că mâna lui era nevătămată. Drept mulțumire, a adăugat la icoana Maicii Domnului o mână din argint, în partea de jos, astfel încât dă impresia că Maica Domnului are o a treia mână. Conform tradiției, după această minune Sfântul Ioan a scris un imn de mulțumire Maicii Domnului: „De tine se bucură, ceea ce ești plină de har…”ce se cântă în loc de „Cuvine-se cu adevărat” în Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

După ce a intrat în mănăstire, Sfântul Ioan a dăruit icoana făcătoare de minuni Mănăstirii Sfântul Sava cel Sfințit, iar apoi, prin rânduiala lui Dumnezeu, a ajuns în Serbia, de unde, în timpul invaziilor turcești a ajuns la Mănăstirea Hilandar, arătându-se a fi în permanență ocrotitoare a mănăstirii și a obștii monahale.

O copie a icoanei de la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos a fost adusă în seara aceasta la Mănăstirea Turnu și va ocroti mănăstirea și întreg Muntele Cozia împreună cu Icoana Maicii Domnului Axion Estin de la Mănăstirea Stânișoara și împreună cu Icoana Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Cozia

Icoana Maicii Domnului Trihirussa va fi așezată într-un baldachin împreună cu moaștele Sfântului Cuvios Daniil, care au fost aflate lângă bisericuța construită de mitropolitul Varlaam.

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra mănăstirii acesteia și asupra noastră și o rugăm pe Maica Domnului să mijlocească pentru noi și să răsplătească pe toți cei care vin cu osârdie să ceară ajutorul ei”.

La slujba Privegherii și la Sfânta Liturghie au participat stareți și monahi de la mănăstirile de pe Valea Oltului, precum și numeroși pelerini care au dorit să se împărtășească de harul lui Dumnezeu în această veche vatră de sihăstrie.

Alte articole despre: