Eşti aici

Comemorarea scriitorului Gib I. Mihăescu

24 Octombrie 2016 / Cultural

Sâmbătă, 22 octombrie 2016, la Drăgăşani s-au desfăşurat o serie de manifestări dedicate comemorării scriitorului Gib I. Mihăescu, la 81 de ani de la moartea acestuia.

Momentul comemorativ a debutat cu săvârșirea slujbei de pomenire a poetului săvârșită de către un sobor de preoți la  mormântul din Cimitirul Eternitatea din Drăgășani. După slujba de pomenire a fost vizitată casa memorială a scriitorului, iar în Amfiteatrul Bibliotecii Municipale au avut loc numeroase lansări de carte, recital de muzică şi poezie, la care au participat membre ale Ligii Femeilor Creştin Ortodoxe din Arhiepiscopia Râmnicului, reprezentanți ai instituțiilor și asociațiilor culturale din municipiu: Asociația „Rusidava Culturală” Drăgășani, Biblioteca Municipală Drăgășani, Primăria Municipiului Drăgășani.

Gib Mihăescu, romancier şi dramaturg român, s-a născut pe 23 aprilie 1894 la Drăgăşani, judeţul Vâlcea. A absolvit cursurile Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova şi cele ale Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti. Devine licenţiat în drept în anul 1932, iar pentru o perioadă scurtă de timp profesează avocatura la Chişinău.

În februarie 1919 Mihăescu debutează în revista Luceafărul cu schiţa „Linia întâi”, scriere inspirată din evenimentele Primului Război Mondial la care autorul a participat în calitate de combatant. 

În anul 1928 îi apare primul volum în proză, „Grandiflora”, urmat un an mai târziu de „Vedenia”. Începând cu anul 1930 Gib Mihăescu publică o serie de romane care îi asigură succesul: Braţul Andromedei (1930), Rusoaica (1933), Femeia de ciocolată (1933), Zilele şi nopţile unui student întârziat (1934), Donna Alba (1935).
Gib Mihăescu a murit pe 19 octombrie 1935 la Bucureşti şi a fost înmormântat la Drăgăşani.

Alte articole despre: