Eşti aici

Daniela Nane și Ioana Maria Lupașcu. Recital de muzică și poezie

2 Iunie 2017 / Învățământ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopia Râmnicului și Asociația Tinerilor Ortodocși  „Sfântul  Valentin”  au organizat vineri, 2 iunie, Spectacolul „Pianul cu poeme. Un recital unic de muzică și poezie”.

Spectacolul s-a desfășurat la Cinema „Geo Saizescu” din Râmnicu-Vâlcea și a fost susținut de către doamnelor Daniela Nane și Ioana Maria Lupașcu. Publicul a răsplătit protagonistele cu lacrimi de emoție și aplauze pentru recitalul interpretat cu emotie și virtuozitate.

În debutul evenimentului, Alexandra-Valentina Ionică, președintele Asociației Tinerilor Ortodocși Sfântul Valentin, a arătat că menirea acesteia „o constituie promovarea credinței creștine și a spiritualității ortodoxe în rândul tinerilor. Activitățile desfășurate sunt o fereastră larg deschisă către valorile culturale ale spiritului identitar românesc. Florile din fața ferestrei am ales să fie frumoasele cuvinte ale părintelui Arsenie Papacioc care spunea: „Așa să fie un tânăr, un mare erou pentru Hristos!”. 

Asociația Tinerilor Ortodocși Sfântul Valentin dorește să mulțumească tuturor susținătorilor care ne-au fost alături și ne-au călăuzit, care ne-au îndrumat și ne-au sprijinit în buna desfășurare a activităților noastre. 

Mulțumim astfel, în mod special, Înalpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, căruia i se datorează existența Asociației Tinerilor, mulțumim doamnei inspector școlar general Andra Bică pentru susținere, dar nu în ultimul rând, mulțumim tinerilor pentru că au ales să fie alături de noi, de semenii noștri, de Biserică, de școală, de Dumnezeu!

Am ales să dedicăm această seară atât copiilor și tinerilor, cât și celor mai vârstnici, dar care au un suflet veșnic tânăr.

Noi, Asociația Tinerilor Ortodocși „Sfântul Valentin”, împreună cu Arhiepiscopia Râmnicului, Vă dăruim dumneavoastră, onorați invitați, spectacolul “Pianul cu poeme”, versuri pe portativ recitate de renumita actriță Daniela Nane, pe fundalul muzical susținut de marea pianistă Ioana Maria Lupașcu. Înrămăm acest tablou liric pictat pentru copii cu versurile poetului Tudor Arghezi: „Fă-te, suflete, copil/ Și strecoară-te tiptil,/ Prin porumb cu moț și ciucuri/ Ca să poți să te mai bucuri... Când tristețile te dor/Uită tot și tâlcul lor.”

Actrița Daniela Nane a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti  în 1995 la clasa profesorilor Mircea Albulescu, Adrian Titieni, Cătălin Naum. A urmat masteratul Ligii Europeane a Institutelor de Artă din Amsterdam şi Berlin în 1995 şi încă un masterat în cultură, civilizaţie şi teatru japonez la Catedra teatrală Unesco, în 2012. În cei douazeci de ani de activitate teatrală a lucrat cu nume importante ale scenei româneşti: Tamara Buciuceanu, Victor Rebengiuc, Dorel Vişan, Horaţiu Mălăele, Virgil Ogăşanu, Florina Cercel, Doru Ana, Mircea Rusu, Magda Catone, Florin Piersic jr., Mihai Constantin, Ştefan Bănică jr., dar şi cu regretaţii Florian Pittiş, Adrian Pintea, Irina Petrescu, Rodica Tapalagă, George Constantin, Şerban Ionescu, Gheorghe Cozorici.

Pianista Ioana Maria Lupașcu începe studiul pianului la vârsta de patru ani. Între 2001 și 2005 a fost studenta marelui pianist Lazar Berman, la Accademia Europea di Musica, Italia. A fost laureată a numeroase concursuri din România, Grecia și Turcia. Este o prezență constantă pe scene din Italia, România, Elveția, Belgia, Turcia și Spania. A cântat sub baghetele unor dirijori importanți: Jean Francois Antonioli (Elvetia), Ladislau-Petru Horvath (Italia), Sabin Pautza, Tiberiu Soare, Theo Wolters (Olanda). A colaborat cu instrumentiști precum: Ladislau Petru Horvath, Romel & Victoria Joseph și Florin Paul.  A realizat spectacole eveniment împreună cu mari personalități ale artei teatrale: Ion Caramitru, George Banu, Daniela Nane, Marian Rîlea, Constantin Chiriac. Deseori este invitată în juriile concursurilor de pian. Din anul 2007 este solistă concertistă a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești. 

La final, participanții la spectacol au primit daruri din partea organizatorilor.

Alte articole despre: