Eşti aici

Expoziție de icoane la Muzeul Satului Vâlcean

30 August 2020 / Cultural

Muzeului Satului Vâlcean a găzduit, duminică, 30 august, vernisajul expoziției de icoane realizate de membrii Școlii de la Vlădești.

Evenimentul a fost organizat de Fundația HAR („Habitat și Artă în România”), în parteneriat cu Filiala UAP Vâlcea și cu Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”, în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Alexandru, ocrotitorul bisericii de lemn – monument istoric de la Mrenești-Crețeni, aflată în prezent la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni. Această biserică a fost relocată și restaurată în anul 2002, prin truda și dăruirea sculptorului Alexandru Nancu.

În cadrul vernisajului, Părintele Consilier David-Ovidiu Totu a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, care a descoperit nevoia de mărturisire a adevărului de credință prin icoană.

Membrii Școlii de la Vlădești sunt iconari și pictori bisericești  din Arhiepiscopia Râmnicului. Școala de la Vlădești s-a înființat în 2018, la inițiativa pictorului Gheorghe Dican, președinte al Filialei UAP Vâlcea și vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, în cadrul Atelierului de Creație „Alexandru Nancu”, de la Vlădești-Vâlcea.

Anul acesta Școala de la Vlădești  a pus bazele unui parteneriat cultural cu Asociația „Aristotelis” din Kozani – Grecia. Trei artiste iconar, membre ale acestei asociații au expus alături de iconarii vâlceni, în cadrul celei de treia ediții a expoziției.

Alte articole despre: