Eşti aici

„Sfântul Ioan Botezătorul și-a călăuzit viața după poruncile dumnezeiești, iar prin smerenie a devenit candelă aprinsă de lumina harului lui Dumnezeu”

7 Ianuarie / Viața Eparhiei

„Trimis să „mărturisească despre Lumină” (Ioan I, 7), Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul a fost mistuit de dragostea pentru Dumnezeu, iar prin viața sa de sfințenie și râvna sa arzătoare, prin mărturisirea sa, «tot poporul și vameșii, auzind, s-au încredințat de dreptatea lui Dumnezeu» (Luca VII, 29), căci, cu adevărat, era «om trimis de la Dumnezeu» (Ioan I, 6)”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 7 ianuarie, în ziua prăznuirii Înaintemergătorului și Botezătorului Domnului Ioan, la biserica ce îl cinstește ca ocrotitor în municipiul Râmnicu-Vâlcea.

Înaltpreasfinția Sa a accentuat, de asemenea, că „printr-o autentică trăire, Sfântul Ioan Botezătorul și-a călăuzit viața după poruncile dumnezeiești, iar prin smerenie a devenit candelă aprinsă de lumina harului lui Dumnezeu, căci, după ce L-a botezat pe Mântuitorul Hristos a spus: «am văzut Duhul coborându-Se, din cer, ca un porumbel şi a rămas peste El» (Ioan I, 32) și «am mărturisit că Acesta este Fiul lui Dumnezeu» (Ioan I, 34). El este „martorul credincios” - învață Sfântul Chiril al Alexandriei, este cel care aduce „mărturie că Acesta este Fiul lui Dumnezeu, Care a fost proclamat prin lege prin Moise şi vestit prin glasul sfinţilor prooroci”.

Viața Sfântului Ioan Botezătorul a fost luminată de o credință puternică și statornică, de o conștiință profetică și jertfă misionară, prin care Dumnezeu S-a preaslăvit prin el înaintea lumii, căci a făcut întru toate voia Tatălui ceresc (Matei VII, 21-23). Prin lucrarea sa  a strălucit, cu adevărat, lumina adevărului, căci Sfântul Ioan Botezătorul era străin de tot lucrul rău și grăia adevărul, lucra dreptatea și umbla întru dreptate, strălucea prin neprihănire și își împodobea sufletul cu înţelepciunea, cugetând cele de Sus și luminând prin vieţuirea îngerească.

Propovăduiește „venirea Domnului” pentru că poporul nu cunoștea voia lui Dumnezeu nici după ce El și-a descoperit-o prin profeți, în Vechiul Testament, și încearcă să-i trezească pe cei care îi ascultau cuvântările din amorțirea patimilor, spre a lucra fapte de pocăință: «Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia Cerurilor! ». El este acela despre care a zis proorocul Isaia: «Glasul celui ce strigă în pustie: Pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui!» (Matei III, 2-3). Și inima sa tindea spre Împărăția Cerurilor, căci în aceasta sălășluia cu adevărat Dumnezeu, după cuvântul proorocului Isaia: «spre unii ca aceştia Îmi îndrept privirea Mea: spre cei smeriţi, cu duhul umilit şi care tremură la cuvântul Meu!» (Isaia LXVI, 2).

Sfântul Ioan Botezătorul este, așadar, model de rugăciune, de smerenie, de ascultare și de împlinire a voii lui Dumnezeu, dar, mai ales, de cunoaștere a lui Dumnezeu ca Lumină a lumii, despre care a mărturisit, de altfel, în întreaga sa viață”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Alte articole despre: