Eşti aici

Priveghere la Mănăstirea Turnu întru cinstirea icoanei Maicii Domnului „Trihirussa”

28 Iunie 2019 / Viața Eparhiei

Stareți, starețe, monahi, monahii și pelerini au participat la Mănăstirea Turnu, în seara zilei de joi, 27 iunie, la slujba Privegherii, continuată cu Sfânta Liturghie în noaptea de 28 iunie, pentru a cinsti icoana Maicii Domnului „Trihirussa” („cu trei mâini”). Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Este al doilea an de când la Mănăstirea Turnu este săvârșită slujba de Priveghere și Sfânta Liturghie întru cinstirea icoanei Maicii Domnului „Trihirussa”.

Această sfântă icoană este un mare dar pentru sporirea vieții duhovnicești a monahilor și a credincioșilor, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie în cuvântul de învățătură. Lucrarea tainică a Maicii Domnului s-a arătat de nenumărate ori celor care i-au cerut solirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, precum s-a întâmplat și cu Sfântul Ioan Damaschin. 

„Icoana Maicii Domnului «Trihirussa» este cunoscută ca fiind icoana de familie a Sfântului Ioan Damaschin. Acest sfânt ajunsese să fie secretarul califului de Damasc, în Siria, însă niște oameni i-au dorit răul pentru că îi știau credința sa ortodoxă și, prin multe intrigi, au uneltit la calif că Sfântul Ioan se ridică împotriva lui, dorindu-i locul. Pentru aceasta, califul a poruncit ca să i se taie mâna dreaptă și să fie spânzurată în centrul cetății. Leon III Isaurul (717-740), împăratul bizantin din vremea aceea, era unul dintre uneltitori, deoarece era revoltat de faptul că Sfântul Ioan era în timpul crizei iconoclaste unul dintre cei mai mari apărători ai cinstirii icoanelor, ținând cuvântări și scriind trei tratate teologice împotriva iconoclaștilor. Având îndrăzneală la conducătorul cetății Damascului, Sfântul Ioan a cerut de la calif mâna cea tăiată și, primind-o, a mers la casa sa unde, a pus mâna la locul ei, rugându-se înaintea icoanei Maicii Domnului ca să-l vindece. După rugăciune îndelungă, sfântul a adormit și a avut un vis în care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu i-a promis vindecarea. După ce s-a trezit din somn, Sfântul Ioan a constatat că mâna lui era nevătămată și a făcut o mână de argint pe care a așezat-o în partea de jos a icoanei”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

            Vâlcea, o grădină a Maicii Domnului

            Icoana Maicii Domnului „Trihirussa” a fost așezată de Sfântul Ioan Damaschinul în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit din Pustiul Iudeii, dar, din cauza pericolului profanării, sfânta icoană a ajuns în Serbia, iar apoi în Muntele Athos.

            „De la Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit, icoana Maicii Domnului «Trihirussa» a fost dusă în Serbia, fiind un cneaz pe nume Sava care a primit această icoană să o păstreze în țara sa. Icoana a fost păstrată până când otomanii au cucerit Serbia. Atunci icoana a fost pusă pe un măgar și aceia i-au spus Maicii Domnului: «Du-te unde știi să te aperi tu singură», iar măgarul a mers până în Sfântul Munte Athos la Mănăstirea sârbească Hilandar, unde se păstrează până în zilele noastre. La Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit se păstrează o copie a ei. 

Este un dar de mare preț pentru această mănăstire și de aceea am ales ca la fiecare mănăstire din Arhiepiscopia Râmnicului, unde sunt așezate icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, să fie săvârșite slujbe de Privegheri de noapte, la care toți stareții și starețele mănăstirilor vâlcene să vină să o cinstească pe Maica Domnului, pentru că Vâlcea este o grădină a Maicii Domnului și aici sunt cele mai multe și mai frumoase biserici și mănăstiri”, a mai spus Chiriarhul Râmnicului.

La finalul slujbei, Părintele Arhiepiscop Varsanufie a mulțumit celor prezenți pentru împreuna rugăciune, în mod special membrilor Grupului psaltic Nectarie Protopsaltul, condus de lect. univ. dr. Sabin Preda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit preot pe ierodiaconul Iuvenalie Vasiu, pe seama bisericii Mănăstirii Turnu, iar pe monahul Clement Ciocan ierodiacon, pe seama bisericii Mănăstirii Pătrunsa.

Alte articole despre: