Eşti aici

Sfântul Nicolae sărbătorit de copiii parohiilor din Protopopiatul Horezu

6 Decembrie 2017 / Învățământ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, preoții Protopopiatului Horezu au desfășurat cateheze pentru copii în ajunul prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae.

Activitățile catehetice s-au desfășurat în parohiile Negrulești-Bârzești, Vătășești, Măldărești și Ciumagi, fiind prezenți elevii școlilor din localitate însoțiți de profesorii de religie.

„Născut în anul 270, Sfântul Nicolae a trăit în perioada persecuțiilor (în timpul împăraților Dioclețian și Maximilian) și rămânând orfan de mic a rămas în grija unui unchi al său ce avea același nume și care era episcop în cetataea Patara din Asia Mică. Crescut cu dragoste față de cele sfinte, a dobândit multă înțelepciune ajungând să fie hirotonit episcop al cetății Mira din Lichia, unde a propovăduit cu îndrăzneală dreapta credință, motiv pentru care a avut de îndurat persecuții și chiar și întemnițare. Sfântul Nicolae și-a arătat dragostea față de Dumnezeu prin blândețe și bunătate. Pe lângă rolul său de păstor sufletesc, el s-a arătat a fi un mare sprijinitor în vreme de foamete dar și în viața de zi cu zi față de cei nevoiași, binecunoscut fiind cazul tatălui sărac ce avea trei fete pe care, din disperare, vroia sa le ducă pe drumul decadenței morale, însă în chip minunat, Sfântul Nicolae avea să le salveze. Sfântul Nicolae a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai creștinismului, acel „chip al blândeților și al bunătății” așteptat mai ales de copii”, a sublinat părintele Radu Ene.

“Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!” (Troparul Sfantului Ierarh Nicolae).

Alte articole despre: