Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Sfânta Cruce este cale de intrare în comuniunea Bisericii ca pregustare a celei din Împărăția lui Dumnezeu”
„Prin Jertfa Mântuitorului Hristos pe Cruce a fost restabilită starea de comuniune dintre Dumnezeu și om. Biserica este astfel locul reîntâlnirii omului cu Dumnezeu, al unității dintre cele de sus și cele de jos. «Să laude cu un glas cerul și pământul, că pusă este înaintea tuturor preafericita Cruce pe care, fiind pironit trupește, Hristos S-a sfârșit» - arată una dintre cântările liturgice la Duminica Sfintei Cruci”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 27 martie, la Mănăstirea Cozia.
În continuare, Chiriarhul Râmnicului a arătat că „toată teologia patristică socotește că Trupul Cel Răstignit și Înviat al lui Hristos este temelia adevărată a unității Bisericii, fapt descoperit și în cântarea liturgică: «Crucea înălțându-se, toată făptura îndeamnă a lăuda preacurată Patima Celui Ce S-a înălțat pe dânsa, căci întru aceasta, ucigând pe cel ce ne-a ucis pe noi, pe cei omorâți i-a înviat și i-a înfrumusețat și în ceruri a locui i-a învrednicit, ca un milostiv, pentru mulțimea bunătății Sale. Pentru aceea, bucurându-ne, să înălțăm numele Lui și să mărim sfințenia Lui cea preaînaltă».
Prin cele două axe ale sale, orizontală și verticală, Sfânta Cruce ne arată că jertfa Mântuitorului Hristos le cuprinde și le unește pe toate, atât pe cele cerești cu cele pământești, pe Dumnezeu cu oamenii, cât și pe om cu semenii săi, adunându-i în singura realitate din lumea aceasta care transcede lumea: «Căci toţi sunteţi fii ai lui Dumnezeu prin credinţa în Hristos Iisus. Câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi îmbrăcat. Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască, pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus» (Galateni, III, 26-28)”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.