Cozia

  • „Voievodul Mircea cel Bătrân este chip al demnității neamului românesc și apărător al credinței în perioada expansiunii otomane”, a spus IPS Varsanufie la Mănăstirea Cozia

    „Voievodul Mircea cel Bătrân, un principe european în adevăratul sens al cuvântului, este cinstit în rândul ctitorilor de țară, pentru că, apărându-o, a contribuit la păstrarea suzeranității Țării Românești”, a reliefat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, miercuri, 31 ianuarie, la împlinirea a 606 de ani de la trecerea domnitorului la cele veșnice.

    31 Ianuarie 2024
  • „Cincizecimea a așezat în lumină comuniunea Persoanelor Sfintei Treimi şi nedespărţita lor prezență”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la hramul Mănăstirii Cozia

    „Biserica, ca trup tainic al lui Hristos, îşi are temeiul în Sfânta Treime. Hristos este Cap al Bisericii şi întăreşte existenţa eclezială prin întreaga Sa activitate mântuitoare, reaşază firea umană în demnitatea de dinainte de cădere, şi o uneşte cu dumnezeirea în mod veşnic”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Sărbătoarea Sfintei Treimi, hramul Mănăstirii Cozia.

    5 Iunie 2023
  • Pronaosul - „Sala-tezaur” a Mănăstirii Cozia

    Sub aspect patrimonial, pronaosul Mănăstirii Cozia este o adevărată „sală-tezaur” pentru că ea adăpostește nu numai mormintele voievodale, ci şi cea mai veche realizare în frescă din această vatră monahală, datând din secolul al XIV-lea.

    7 Februarie 2022
  • Slujire arhierească la Mănăstirea Cozia

    În ziua de prăznuire a Sfântului Apostol, întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la biserica Sfânta Treime a Mănăstirii Cozia din Călimănești-Căciulata.

    27 Decembrie 2019
  • Cinstirea icoanei Maicii Domnului „Hodighitria” de la Mănăstirea Cozia

    În Arhiepiscopia Râmnicului, în prima duminică a lunii august, este sărbătorită icoana Maicii Domnului „Hodighitria” sau „Îndrumătoarea” de la Mănăstirea Cozia. Cu acest prilej binecuvântat, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară al Mănăstirii Cozia, din stațiunea balneoclimaterică Călimănești-Căciulata. Au participat stareți, starețe, monahi, monahii și numeroși pelerini din întreaga țară.

    4 August 2019
  • Te Deum la împlinirea a 631 de ani de la actul ctitoricesc înfăptuit de Voievodul Mircea cel Bătrân pentru Mănăstirea Cozia

    Două hrisoave  emise la  20 mai 1388 dau mărturie pentru totdeauna asupra actului ctitoricesc înfăptuit de Voievodul Mircea cel Bătrân, rămânând totodată şi reper al existenţei unor localităţi de pe malurile Oltului.  În primul dintre acestea, voievodul-ctitor afirmă: „Am voit domnia mea de am ridicat din  temelie  o  mănăstire  în  numele  Sfintei Troiţe, în locul ce se cheamă Călimăneşti, la Olt".  Hrisovul este totodată și actul de atestare a localității Călimănești din județul Vâlcea. În cel de-al doilea continuă:  „De aceea, am binevoit domnia mea să ridic din temelie o mănăstire în numele Sfintei şi de viaţă Începătoarei şi Nedespărţite Troiţe, dumnezeire nezidită ... la locul numit Nucet pe Olt, adică Cozia". 

    21 Mai 2019
  • Preafericitul Părinte Patriarh la Mănăstirea Cozia: „Aici, ca și la Putna, avem un sanctuar al conștiinței naționale românești”

    După binecuvântarea centrului social-pastoral, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat biserica „Sfânta Treime” și ansamblul Mănăstirii Cozia, ctitorie a voievodului Mircea cel Bătrân.

    7 Septembrie 2018
  • IPS Varsanufie a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu PS Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, la Mănăstirea Cozia

    Duminică, 13 august, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cozia împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, fiind înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi.

    14 August 2017
  • Sfânta Treime - sărbătoarea Mănăstirii Cozia

    Scăldându-şi zidurile încărcate de istorie în valurile tumultoase ale înaltelor talazuri ale Oltului, care îşi adună apele risipite printre stâncile abrupte ale trecătorii, Mănăstirea Cozia e situată într-unul din peisajele carpatine cele mai pitoreşti, constituind una dintre mândriile Olteniei şi spiritualităţii româneşti. 

    5 Iunie 2017
  • Mănăstirea Cozia

    Scăldându-şi zidurile încărcate de istorie în valurile tumultoase ale înaltelor talazuri ale Oltului, care îşi adună apele risipite printre stâncile abrupte ale trecătorii, Mănăstirea Cozia e situată într-unul din peisajele carpatine cele mai pitoreşti, constituind una dintre mândriile Olteniei şi spiritualităţii româneşti.

    17 Iunie 2016