Eşti aici

Priveghere în cinstea icoanei Maicii Domnului „Ierusalimitissa” de la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci”– Budești

28 August 2021 / Viața Eparhiei

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit în primele ore ale zilei de 28 august slujba de priveghere și Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca” din Budești.

În cuvântul de învățătură împărtășit celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a arătat că „cea mai mare cinste dintre sfinţi este acordată Maicii Domnului datorită rolului ei de mijlocitoare pe care îl are faţă de Fiul ei, pentru că ea este pârga de bucurie a oamenilor întru Dumnezeu. „Cea plină de har” (Luca I, 28) s-a învrednicit a se bucura de o cinstire deosebită pentru că „primind plinătatea Celui Ce plinește toate și care vine prin toate, o face cu putință de cuprins”, după cum a subliniat  Sfântul Grigorie Palama.

Maica Domnului dezvăluie, prin icoanele sale, legătura vie şi personală cu Fiul ei, dar și legătura personală cu noi. Multe dintre minunile consemnate sunt legate de sfintele icoane, pe care le regăsim evocate  în diverse consemnări aghioritice. În fața icoanelor Maicii Domnului, conştiinţa este trează și, de aceea, pelerinii vin să se roage ca la un izvor viu şi nesecat al harului. Cântările din cultul Bisericii mărturisesc că puterea Maicii Domnului întrece orice încercare umană ca aceea care are stăpânire nebiruită”, a reliefat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Alte articole despre: