Eşti aici

Conferința preoților din Protoieria Drăgășani

30 Mai 2022 / Administrativ

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a prezidat luni, 30 mai, conferința preoților din Protoieria Drăgășani, dedicată  „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”. 

În deschiderea conferinței, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a ilustrat importanța rugăciunii neîntrerupte, care după Sfântul Grigorie Palama, „nu este altceva decât comuniunea continuă şi vie a omului cu Dumnezeu: ea este posibilă atunci când omul dobândeşte în el darul rugăciunii.
Sfântul Grigorie Palama socoteşte că rugăciunea continuă este, în mod egal, o acţiune de mulţumire, este o comuniune a omului conştientă cu un Dumnezeu personal. În mintea curată a rugătorului se oglindeşte Dumnezeu prin harul Său: „Dumnezeu Se arată în mintea curată ca într-o oglindă, rămânând, după ceea ce este în Sine, nevăzut; căci la fel este chipul care apare într-o oglindă, el apare rămânând cu totul nevăzut şi este aproape imposibil să vezi în acelaşi timp şi chipul reflectat în oglindă şi obiectul pe care îl reflectă oglinda”, învață Sfântul Grigorie. Astfel, rugăciunea curată se arată a fi dar al lui Dumnezeu, ca lucrare a harului Acestuia în mintea, inima şi simţurile nevoitorului”.
Înaltpreasfinția Sa a reliefat totodată că „dacă sufletul omului este stăpânit de patimi, acesta nu se poate apropia de Dumnezeu nici să primească harul Său. Dar dacă acesta s-a depărtat de orice solicitudine a vieţii, şi întors în el însuşi, devine capabil de a primi iubirea lui Dumnezeu”.
După prezentarea referatelor, au urmat dezbateri privitoare la animite aspecte administrative și pastoral-misionare din activitatea preoților.

Alte articole despre: