Eşti aici

Te Deum la debutul Concursului naţional interdisciplinar „Cultură şi spiritualitate românească”

22 Mai 2019 / Învățământ

La Râmnicu-Vâlcea se desfășoară, în perioada 22-25 mai 2019, etapa națională a Concursului interdisciplinar „Cultură şi spiritualitate românească”.

Festivitatea de deschidere a debutat cu slujba de Te Deum, săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ierarh Nicolae din Râmnicu-Vâlcea, fiind prezenți reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, ai Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, membrii Comisiei Centrale, cadre didactice și elevi.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie le-a adresat oaspeților un cuvânt de învățătură în care a subliniat ideea că „întreaga literatură patristică prezintă cuvintele ca fiind o lucrarea comunitară, de comuniune, de împărtășire, de unde și responsabilitatea noastră față de cuvânt. El ne pregătește spre deplina noastră împărtășire de Hristos-Cuvântul, dar Acesta din urmă este și singurul Care ne descoperă adevăratul înțeles al cuvintelor. Fără îndoială că lucrul acesta ne lămurește și relația dintre cult și cultură”.

Festivitatea a continuat în sala mare a Colegiului Național Alexandru Lahovari, cu un program artistic oferit de elevii vâlceni și alocuțiunile oficialităților.

Proiectul este desfăşurat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea şi este finanţat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Printre obiectivele sale fundamentale se află: promovarea interdisciplinarităţii, valorizarea elevilor din învăţământul gimnazial care pot să identifice arhetipul literar de inspiraţie sacră pe baza propriilor lecturi despre valorile morale şi spirituale româneşti. Concursul îi ajută pe elevi să conştientizeze ideea de specific naţional dimpreună cu valorile internaţionale.

Alte articole despre: