Eşti aici

Denia Prohodului la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea

6 Aprilie 2018 / Viața Eparhiei

În Sfânta şi Marea Vineri, la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, slujba Deniei Prohodului a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La sfârşitul Doxologiei, a avut loc tradiţionala procesiune în jurul Catedralei Arhiepiscopale, care simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului. Au avut loc patru opriri, în cele patru laterale ale catedralei, iar la fiecare oprire a fost rostită câte o ectenie. După procesiune, toţi credincioşii prezenţi au trecut pe sub Sfântul Epitaf, sărutând Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce. Sfântul Epitaf a fost aşezat pe Sfânta Masă, cântându-se troparul Iosif cel cu bun chip…

În cuvântul de învățătură împărtășit celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că „Sinaxarul din Sfânta și Marea Sâmbătă arată că în această zi prăznuim îngroparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pogorârea la iad, prin care neamul nostru (omenesc) fiind chemat din slăbiciune a fost mutat la viața veșnică”.  

Prin slujba care s-a săvârșit, care este cea mai impresionantă din tot anul bisericesc, a fost așezat în mormânt Trupul Domnului nostru Iisus Hristos. 

Slujba Prohodului reprezintă o cântare duioasă şi bogată în simbolisme şi înţelesuri, alcătuită din dorinţa de a petrece Trupul lui Hristos aflat în Mormânt, devenind astfel o mărturisire a dumnezeirii Mântuitorului Hristos, Care S-a jertfit pentru a mântui neamul omenesc”.

Alte articole despre: