Eşti aici

Cercul pastoral-misionar Nord s-a întrunit la Paraclisul Arhiepiscopal „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”

7 Noiembrie 2023 / Administrativ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în ziua de marți, 7 noiembrie 2023, a avut loc întâlnirea preoților Cercului pastoral-misionar Nord din cadrul Protopopiatului Râmnicu-Vâlcea, la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din cartierul Nord, al municipiului Râmnicu-Vâlcea.

Întâlnirea, prezidată de Părintele Protopop Nicolae Laurenţiu Ceauşu, a debutat cu săvârșirea slujbei de Te Deum, după care, părintele Mihai Cârstea, a susținut referatul cu titlul „Misiunea Bisericii pentru persoanele vârstnice - slujire jertfelnică a semenilor”, subliniind faptul că: Misiunea Bisericii pentru persoanele vârstnice trebuie să se desfășoare în așa fel încât bogăția umană și spirituală, resursele de experiență și de chibzuință acumulate în decursul vieții întregi, să nu fie risipite și, în același timp, să creeze contextul întoarcerile neașteptate ale multor bătrâni care se apropie de Biserică după lungi ani de îndepărtare.
În Biserică, vârstnicul nu reprezintă chipul slăbiciunii, ci al înțelep¬ciunii. Bătrânul este chipul povățui¬torului și vocea sa este vocea experienței de-o viață ce impune respect și propune ascultarea din partea celorlalți. Totodată, grija față de cel vârstnic împli¬nește persoanele implicate, pe cel ce suferă și, deopotrivă, pe cel ce alină durerea și, în același timp, întărește comunitatea de credință ca una care participă la actul acesta de reală dăruire”.

La finalul întâlnirii, părintele protopop a evidenţiat necesitatea impulsionării activităţilor sociale în cadrul parohiilor, dar şi la nivel de cerc pastoral printr-o mai bună conlucrare între preoţi şi credincioşi în slujba iubirii aproapelui, evidențiind faptul că: „în zilele noastre, trbuie să ne purtăm cu bunicii noștri așa cum ne-am dori să se poarte, mâine, fiii noștri cu noi... Să ne îngrijim bătrânii, să nu-i părăsim în azile, să nu-i lăsăm pradă solitudinii! Să păstrăm legătura cu bunicii, să-i iubim și să-i respectăm, pentru ca fiii noștri să vadă în noi modele de dragoste lucrătoare și să ne urmeze exemplul. Dacă au plecat la Cer, să le îngrijim mormintele și să ne rugăm pentru sufletele lor, arătându-le copiilor legătura strânsă dintre Biserica luptătoare, de aici, de pe pământ, și Biserica biruitoare, din ceruri. Numai prin modelul de viață al părinților copiii vor ști de unde au venit, care le sunt rădăcinile și unde vor merge, care e scopul viețuirii lor aici, pe pământ: mântuirea sufletelor și câștigarea unui locșor în Rai, alături de înaintașii lor”.

Alte articole despre: