Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a deschis seria conferințelor preoțești din Arhiepiscopia Râmnicului

23 Mai 2022 / Administrativ

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a fost prezent luni, 23 mai, în mijlocul preoților din Protoieria Călimănești care au participat la prima conferință pastoral-misioanră din anul 2022. Lucrările conferinței s-au desfășurat la sediul Protoieriei Călimănești și au prilejuit  prezentarea  temei „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”.

„Rugăciunea este un mijloc duhovnicesc de a-l ridica pe om la Dumnezeu iar preotul trăiește rugăciunea ca pe o stare proprie, ca experienţă duhovnicească a prezenţei lui Dumnezeu”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a accentuat faptul că „rugăciunea trebuie să însoţească pe om permanent în urcuşul său și, de aceea, noi Îl chemăm pe Dumnezeu în rugăciunile noastre fără încetare, pentru a fi fără încetare cu El”, și a vorbit despre misiunea preotului care „trebuie să se facă tuturor toate, spre a-i conduce pe toți la mântuire (I Corinteni IX, 22). Nevoința preotului este împletită cu roadele harului dumnezeiesc care „pe cele neputincioase le vindecă și pe cele cu lipsă le împlinește”, însă pregătirea sa pentru săvârșirea sfintelor slujbe, rugăciunea personală, moralitatea vieții și lumina faptelor bune îi vor da „îndrăzneala” de a-I cere lui Dumnezeu ajutor sfânt în lucrarea sa și împărtășirea darurilor Sale cele bogate. Biserica devine astfel locul reîntâlnirii omului cu Dumnezeu, al unității dintre cele de sus cu cele de jos, iar preotul, ca iconom al Tainelor (I Corinteni IV, 1), mijlocește rugăciunile credincioșilor către Dumnezeu.”

Conferințele preoțești de primăvară, dedicate „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”, vor continua în perioada următoare și în celelalte protoierii ale eparhiei.

Alte articole despre: