Eşti aici

Cercul Pastoral de toamnă Călimănești

27 Noiembrie 2023 / Administrativ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, joi, 23 noiembrie 2023, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Rădăcinești, comuna Berislăvești, Protopopiatul Călimăneşti, a avut loc întâlnirea de toamnă a preoților din cadrul „Cercului pastoral - Călimănești”.

Întrunirea prezidată de Părintele Protoiereu Nicolae Moga și Părintele Coordonator Alexandru Popa, s-a ţinut în biserica parohială, și a debutat cu săvârșirea slujbei de Te Deum, după care a urmat ședința de lucru dedicată „Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.
În cadrul ședinței, părintele paroh Cernea George Ioan, a susținut referatul cu tema „Repere imnografice privind cântarea în biserică”, unde a reliefat faptul că: Toate cântările bisericești cuprinse în cărțile de cult ale bisericii noaste au fost alcătuite sub inspirația Duhului Sfânt de către imnografi aleși anume de Însuși Dumnezeu, pentru ca omul, prin aceste cântări să poată înțelege textul scripturistic; de ceea se spune că muzica bisericească este Evanghelia cântată.
În biserică, cântarea exprimă rugăciunea pe care o înălțăm către Dumnezeu, pentru ca Acesta să se milostivească față de păcatele noastre. Cel care se roagă, trebuie să-și expire simțămintele sale chiar și în cântare, în mod umilit, căci cel care ridică tonul în cântare vădește prin aceasta, mândrie și lipsă de evlavie. Pentru aceasta și canonul rânduiește ca cei care cântă în biserică să nu-și silească firea lor pentru a striga puternic. Cântăreții sunt datori așadar să aducă lui Dumnezeu cântarea lor cu multă luare-aminte, urmând îndemnul psalmistului David, care zice: „slujiți Domnului cu frică și cu, cutremur”.

La finalul întâlnirii au urmat interesante discuţii asupra temei propuse, precum şi asupra altor probleme și aspecte de ordin pastoral-social și administrativ-gospodăresc din fiecare parohie.

Alte articole despre: