Eşti aici

Activități educative pentru prevenirea abandonului școlar în comunități vâlcene

28 Martie 2019 / Învățământ

În cadrul proiectului „Alege Școala – o șansă pentru viitor!”, implementat de Patriarhia Română în colaborare cu Fundația World Vision Romania, sunt organizate săptămânal activități educative și recreative în 4 comunități din județul Vâlcea. Reunite sub genericul „Primăvara – educație nonformală, creativitate și inovație”, activitățile au scopul de a preveni abandonul școlar.   În colaborare cu Sectorul Învățământ și Activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Râmnicului, activitățile educative sunt continuate în centrele catehetice ale parohiilor.

Preoții și cadrele didactice din comunitățile vâlcene Bujoreni, Drăgoești, Mihăești și Dănicei organizează săptămânal, în cadrul Proiectului „Alege Școala! – o șansă pentru viitor”, cluburi tematice cu activități educaționale pentru prevenirea abandonului școlar. Scopul lor este de implica, susține și stimula interesele și aspirațiile individuale ale fiecărui elev, dar și de a plini nevoile lor de dezvoltare personală, a precizat Delia Dumea, expert comunicare și informare grup țintă.

„În calendarul de activități din cadrul proiectului, în această perioadă susținem teme care vin în sprijinul copiilor, în funcție de vârstă și nivelul școlar, precum teme de inițiere și exprimare pentru clasele pregătitoare și clasa I-a; teme de accentuare a talentelor și pasiunilor pentru clasele II-a până la a VIII-a,  teme și activități prevăzute cu studiu intensiv și minuțios, cu rolul de a-i ajuta pe elevi să-și dezvolte și cultive talentele, competențele și pasiunile”, a explicat doamna Mădălina Lițoiu, facilitator proiect.

„Motto-ul activității noastre a fost «Încearcă!». Chiar dacă fiecare grupă de lucru este diferit, copiii au realizat proprii creații, plecând de la aceeași imagine. Unii sunt mai creativi, alții încearcă până reușesc, importat este să nu renunțe. Într-o zi, un elev de la clasa pregătitoare mi-a spus: «Înainte, acasă, dacă încercam ceva și nu îmi reușea, renunțam. Acum, lucrul împreună cu colegii mă ajută să nu renunț. Acum îmi place să particip alături de colegii mei. Echipa noastră este cea mai tare!»”, a menționat doamna Ani, învățătoare la școala din Mihăești.

Proiectul „Alege Școala - o șansă pentru viitor!”  se desfășoară în parteneriat cu Patriarhia Română și are ca scop prevenirea abandonului școlar timpuriu pentru copii și adulți din 5 comunități rurale din județul Vâlcea: Bujoreni, Mihăești, Drăgoești, Frâncești și Dănicei.

Obiectivul major al proiectului, prin componenta sa educațional-filantropică, presupune  activități  multiple, și  anume activitatea catehetică din cadrul „Școlii de duminică”, taberele de creație, concursul de creație și, nu în ultimul rând, cursurile de formare a formatorilor. Proiectul „Alege Școala – o șansă pentru  viitor!” este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Componenta 1  Apel : POCU/74/6/18/18/Operațiune compozită OS. 6.2, 6.3, 6.4, 6.6. Beneficiar: FUNDATIA WORLD VISION ROMANIA. Numărul de identificare al contractului: POCU/74/6/18/106002.

Alte articole despre: