Eşti aici

Luceafărul poeziei românești elogiat la Seminarul Teologic Sfântul Nicolae din Râmnicu-Vâlcea

17 Ianuarie 2017 / Învățământ

La Seminarul Teologic Sfântul Nicolae din Râmnicu-Vâlcea a avut loc luni, 16 ianuarie 2017, un eveniment cultural dedicat împlinirii a 167 ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu.

Actori ai Trupei de teatru Constantin Popian a Arhiepiscopiei Râmnicului, elevi ai Seminarului Teologic, dar şi numeroşi iubitori de Eminescu, au evocat personalitatea marelui poet, au recitat poezii şi au interpretat versuri din lirica eminesciană. Activitatea a fost coordonată de către doamna profesoară Camelia Reicher și Părintele Arhid. Dr. Codruț-Dumitru Scurtu.

„Am auzit recitându-se de către un elev la acest eveniment un vers din poezia poetului nepereche al literaturii române, așa cum George Călinescu l-a numit pe Mihai Eminescu, care spune: „Nu căta în depărtare fericirea ta iubite”. Fericirea noastră nu trebuie căutată în altă parte decât în noi înșine, după cuvântul Mântuitorului Hristos: „Împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru”. Fericirea nu o găsim în depărtări neștiute. Nu trebuie să așteptăm pentru a fi fericiți să se petreacă lucruri mărețe în viața noastră, ci lucrurile acestea, care par mici în viața noastră, sunt cele care ne aduc cu adevărat fericirea.

A vorbit aici Pr. Prof. Codruț Scurtu despre poezia religioasă a lui Eminescu și apropierea lui de Biserica Ortodoxă. Sigur că poezia lui Mihai Eminescu nu este o poezie mistică ca cea a lui Vasile Voiculescu în Ultimele sonete închipuite ale lui Shakespeare, nici militante, misionare, ca cele ale lui Nichifor Crainic sau Radu Gyr, însă el a reușit ca nimeni altul să transpună în versuri sufletul românului ortodox, simțămintele și trăirile acestuia. Acest lucru a făcut ca ziua lui de naștere să fie aprobată la propunerea Academiei Române de către Parlamentul României în anul 2010 ca Zi a Culturii Naționale. Eminescu a luptat ca nimeni altul, și publicistica lui este o dovadă vie în acest sens, pentru păstrarea identității naționale și a specificului cultural al poporului nostru. Și noi, cei de astăzi, avem datoria să continuăm lucrarea de păstrare a identității noastre și să îi învățăm pe copiii noștri să cultive ceea ce a fost pus la rădăcinile ființei noastre pentru a nu pieri ca neam. Dacă am împlinit lucrul acesta sau nu, așa cum ați cântat adineauri aici, să ne judece Eminescu... și nu numai el”, a subliniat Părintele Dr. Ștefan Zară, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea.

Alte articole despre: