Eşti aici

„Sfinții români au devenit prin lucrarea Duhului Sfânt icoane vii ale lui Dumnezeu în mijlocul poporului binecredincios”

18 Iunie 2023 / Viața Eparhiei

„Descoperind în viețile lor iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele, sfinții români au oferit sens existenței lor prin rugăciunea curată și neîncetată, prin puterea nădăjduitoare cu care au trecut prin necazuri și suferințe, împărtășindu-se de o nesfârșită bucurie lăuntrică și de mireasmă duhovnicească, pe măsura apropierii de Dumnezeu”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, duminică, 18 iunie, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea în cuvântul de învățătură împărtășit celor prezenți. 

Înaltpreasfinția Sa a sfințit în această duminică icoana sfinților vâlceni, arătând că „în felul acesta, ne încredințăm rugăciunilor și mijlocirilor celor care prin harul Duhului Sfânt au ajuns la sfinţenie”. La acest moment de rugăciune au participat și stareții mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, pe care Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie le-a descoperit a fi „locuri pătrunse de mireasma sfințeniei”.

Chiriarhul Râmnicului a subliniat, totodată, că „atunci când ne îndreptăm spre Dumnezeu și Îl căutăm, El vine în întâmpinarea noastră, iar sfinții, prin viața lor curată, în care au pus iubirea de Dumnezeu mai presus de iubirea față de lume, întăresc sufletul nostru cu rugăciunile lor, pentru a alege calea sfințeniei și a ne îndepărta de păcat, spre a dobândi unirea cu Dumnezeu, Izvorul vieţii şi al fericirii veşnice. În acest sens, îndeamnă Sfântul Isaac Sirul: „apropie-te de cei drepți și, prin ei, te vei apropia de Dumnezeu", iar Sfântul Marcu Ascetul îndeamnă: „înmulţeşte rugăciunea, ca Domnul să-Şi aducă aminte de tine!”

Rugăciunea este izvor de sfințenie și calea comuniunii cu Dumnezeu, chipul tainicei dăruiri a fiului față de Părintele său, încât cuvintele, gândurile sunt raportate la Dumnezeu.

Rugăciunile sfinților sunt ca niște jertfe aduse lui Dumnezeu continuu, dar și cele care călăuzesc creșterea noastră duhovnicească spre a ne împărtăși de Dumnezeu, Izvorul sfințeniei.

Sfinții români întăresc credința, dragostea și nădejdea noastră, pentru că, împlinind poruncile evanghelice, au devenit prin lucrarea Duhului Sfânt icoane vii ale lui Dumnezeu în mijlocul poporului binecredincios”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Alte articole despre: