Eşti aici

Ziua Națională, comemorată la Râmnicu Vâlcea

2 Decembrie 2015 / Viața Eparhiei

Marți, 1 decembrie 2015, la împlinirea a 97 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, românii patrioți din Râmnicu Vâlcea s-au întâlnit dis de dimineață în fața Statuii Independenței, pentru a serba Ziua Națională a României. La eveniment, în semn de recunoștință față de neprețuita jertfă a românilor care au făcut posibilă libertatea și unitatea poporului român, au participat autoritățile locale și conducătorii tuturor instituțiilor vâlcene.

În deschidere, a fost săvârșită Slujba Te Deum de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu un sobor numeros de slujitori. La finalul slujbei de mulțumire, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de binecuvântare, cinstind „jertfa românilor din toate timpurile și din toate locurile, care și-au dat viața pentru apărarea patriei și a credinței ortodoxe strămoșești, pentru întregirea neamului și pentru libertatea și demnitatea poporului român”.

Înaltpreasfinția Sa a reamintit faptul că „Biserica a contribuit semnificativ la unirea poporului român într-un stat unitar, prin lucrarea jertfelnică întreprinsă de întregul cler iubitor de neam, de ierarhii cărturari, de preoții, călugării și maicile care s-au jertfit fără cruțare pe ei înșiși pentru alinarea suferințelor și nevoilor celor care au luptat pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român”. Au mai rostit cuvinte de omagiere și conducătorii principalelor instituții vâlcene.

Comemorarea eroilor, ostașilor și luptătorilor români s-a încheiat la Râmnicu Vâlcea cu depunerea de coroane de flori, la baza Statuii Independenței și cu defilarea gărzii de onoare, în prezența unui public numeros, însuflețit de preţuirea şi dragostea faţă de poporul român.

*

Statuia Independenței, opera sculptorului Ion Iordănescu, a fost executată cu ajutorul veteranului de război dr. Gheorghe Sabin. Monumentul, simbolizând „România cu chip îndurerat pentru fiii căzuți vitejește în lupte”, a fost dezvelit la data de 17 mai 1915 și îi cinstește pe eroii vâlceni căzuți în Războiul de Independență (1877-1878), precum și pe soldații și ofițerii morți în Campania din 1913.

Alte articole despre: