Eşti aici

Procesiune cu Icoana Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul

26 Septembrie 2018 / Viața Eparhiei

În ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în municipiul Râmnicu-Vâlcea a fost organizată procesiunea cu icoana ocrotitorului spiritual, la care au participat reprezentanții autorităților centrale, județene și locale, preoți, monahi, monahii și credincioși.

Procesiunea a început după slujba Vecerniei și a Litiei săvârșite la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ierarh Nicolae și a continuat pe bulevardul Nicolae Bălcescu, strada Constantin Brâncoveanu, Biserica Sfântul Dumitru,  unde a avut loc o oprire, fiind rostite rugăciuni pentru ocrotirea și bunăstarea celor care s-au așezat duhovnicește sub ocrotirea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. Evenimentul duhovnicesc a continuat spre Biserica Buna Vestire, Paraclis Arhiepiscopul, și Biserica Toți Sfinții, unde, de asemenea s-au rostit rugăciuni pentru binecuvântarea pelerinilor, fiind încheiată la Catedrala Arhiepiscopală.

Aici, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a sfințit Icoana Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și a adresat un cuvânt de binecuvântare în care a arătat activitatea culturală și duhovnicească a sfântului, amintind de cele 9 cărți tipărite la Râmnic dar și de lucrările de restaurare a mănăstirilor Govora, Surpatele, Cozia și a schitului Fedeloșoiu.

Înaltpreasfinția Sa a subliniat că „prin tipar nu doar că s-a răspândit cuvântul lui Dumnezeu, ci s-a și format conștiința de neam, contribuind astfel la unitatea neamului românesc, unitate de credință și cultură.

Întreaga sa activitate ca ierarh al Bisericii Ortodoxe se poate rezuma la această lucrarea de rescriere a Cuvântului lui Dumnezeu în inimile credincioșilor, străduindu-se, cu timp și fără timp, să-l înalțe pe om la Dumnezeu. Spre aceasta s-a folosit atât de cuvântul rostit în predicile sale insuflate de Dumnezeu, de cuvântul scris în cărțile sale, tipărite prin propriul efort, dar și de cuvântul zugrăvit în culoare, fiind un pictor de icoane iscusit. Moartea sa mucenicească, îndurată pentru că s-a ridicat împotriva turcilor şi a primului domn fanariot, a desăvârșit lucrarea sa mărturisitoare, dovedind că ceea ce a învățat el prin cuvinte nu a fost simplă glăsuire, ci cuvinte izvorâte din harul lui Dumnezeu ce sălășluia în inima lui. Prin toată lucrarea sa duhovnicească, culturală și administrativă, Sfântul Ierarh Antim este pentru orice slujitor al Biserici noastre un exemplu de urmat ce ne învață că fără a ne păstra conștiința de neam, fără a lupta pentru unitatea noastră, fără a păstra nealterată credința noastră ortodoxă pe care am primit-o ca dar suprem de la moșii și strămoșii noștri ne pierdem propria identitate”.

Manifestările duhovnicești vor continua mâine, 27 septembrie, la Mănăstirea Antim din Râmnicu-Vâlcea, unde Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, va săvârși Sfânta Liturghie.

Alte articole despre: