Eşti aici

Centrul Patriarhiei Ecumenice din Chambesy - Elveția
Centrul Patriarhiei Ecumenice din Chambesy - Elveția
Centrul Patriarhiei Ecumenice din Chambesy - Elveția
Centrul Patriarhiei Ecumenice din Chambesy - Elveția
Centrul Patriarhiei Ecumenice din Chambesy - Elveția
Centrul Patriarhiei Ecumenice din Chambesy - Elveția
Centrul Patriarhiei Ecumenice

Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale

26 Ianuarie 2016 / Știri externe / Pr. Nifon Dorin Iancu

Lucrările Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale, privitoare la pregătirea Sfântului şi Marelui Sinod, au fost deschise la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy din Elveţia.

Lucrările Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale, privitoare la pregătirea Sfântului şi Marelui Sinod, au fost deschise vineri, 22 ianuarie 2016, de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului-Noua Romă şi Patriarh Ecumenic, la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy din Geneva, Elveţia.

Vineri, 22 ianuarie, în cadrul lucrărilor Sinaxei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de mulțumire și prezentare, subliniind necesitatea întrunirii Sfântului şi Marelui Sinod din iunie 2016, pentru a discuta temele asupra cărora nu am ajuns acum la un consens sau alte teme noi, legate de probleme actuale din viaţa Bisericii sau a societăţii, cum ar fi: viaţa familiei, viaţa parohiilor şi a mănăstirilor, confruntate cu fenomenul secularizării, problema migraţiei masive, cauzată mai ales de conflictele militare sau de criza economică, solidaritatea cu creştinii persecutaţi azi în lume şi alte teme majore referitoare la misiunea pastorală și socială a Bisericii în lume.

Sâmbătă, 23 ianuarie, în cadrul lucrărilor Sinaxei, s-a hotărât instituirea unui comitet de redactare pentru Regulamentul de desfăşurare a Sfântului şi Marelui Sinod din iunie 2016.

Duminică, 24 ianuarie, în Catedrala stavropighială a Patriarhiei Ecumenice, cu hramul Sfântul Apostol Pavel, soborul Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale au săvârșit Sfânta Liturghie, rostind cu o inimă și cu o gură rugăciunile euharistice.

Iar pe noi, care ne împărtășim dintr-o pâine și dintr-un potir, să ne unești unul cu altul, prin împărtășirea Aceluiași Duh Sfânt... (Anaforaua Sfântului Vasile cel Mare)

În cadrul Sfintei Liturghii, Sanctitatea Sa Bartolomeu a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa împreună-slujirii Sfintei Liturghii şi a lucrărilor Sinaxei care se desfăşoară la Chambésy, cu misiunea pregătirii Sfântului şi Marelui Sinod.

În cadrul Sinaxei, Sanctitatea Sa Bartolomeu a vorbit despre cele zece teme care au fost stabilite la prima Conferinţă Panortodoxă Presinodală, din 1976.

Acestea sunt:

1. diaspora ortodoxă;

2. autocefalia şi modul declarării acesteia;

3. autonomia şi modul declarării acesteia;

4. dipticele (ordinea liturgică a Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe);

5. calendarul comun;

6. impedimente la căsătorie;

7. rânduielile bisericeşti privind postul;

8. relaţiile Bisericilor Ortodoxe cu restul lumii creştine;

9. Ortodoxia şi mişcarea ecumenică;

10. contribuţia Bisericilor Ortodoxe locale la promovarea idealurilor creştine ale păcii, libertăţii, frăţietăţii şi dragostei între popoare.

Luni, 25 ianuarie, Sanctitatea Sa, Bartolomeu al Constantinopolului, l-a primit la reşedinţa din Chambésy pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României. Cu această ocazie, Patriarhul României i-a oferit Patriarhului Ecumenic Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur, Medalia Omagială Sfântul Ioan Gură de Aur şi o icoană a sfântului, ca urmare a faptului că anul 2015 a fost Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur în Patriarhia Română.

Lucrările Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale sunt în desfășurare și zilele acestea.

Alte articole despre: