Eşti aici

„Credința puternică pe care Sfântul Antim Ivireanul a primit-o în satul natal l-a ajutat să-și împodobească viața cu alese virtuți”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la mănăstirea din Ude, Georgia

28 Iunie 2023 / Știri externe

La invitația Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Theodor de Akhaltsikhe și Tao-Klarjeti din Patriarhia Georgiei, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, participă în perioada 25-30 iunie la manifestările închinate Sfântului Ierarh Antim Ivireanul în Ude, Georgia, localitatea natală  a sfântului.

Biserica Ortodoxă a Georgiei îl sărbătorește pe Sfântul Antim în data de 26 iunie, fapt pentru care la mănăstirea din Ude a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfințitul Părinte Theodor de Akhaltsikhe și Tao-Klarjeti și de către Înaltpreasfințitul Părinte Sava, Mitropolit de Khoni și Samtredia.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Theodor a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie și delegației Arhiepiscopiei Râmnicului, precum și Excelenței Sale, Domnului Răzvan Rotundu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Georgia, pentru prezența la manifestările spiritual-culturale Sfântului Antim, cel prin care „Dumnezeu lucrează şi ne dăruieşte bucuria comuniunii, spre slava Preasfintei Treimi”.

 Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, în cuvântul împărtășit ierarhilor, preoților și credincioșilor prezenți la sărbătoare, a accentuat: „am răspuns cu multă bucurie invitației Înaltpreasfințitului Părinte Theodor, de care mă leagă această prietenie sfântă prin mijlocirea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, de a poposi și de a sluji la mănăstirea din satul Ude, unde s-a născut Sfântul Antim, cel care mărturisește și mijlocește pentru noi înaintea lui Dumnezeu, atât pentru poporul georgian cât și pentru poporul român, iar cinstirea sa este o datorie de conștiință. Credința puternică pe care a primit-o în satul natal l-a ajutat să-și împodobească viața cu alese virtuți, dobândite printr-o răbdare îndelungă și o smerenie profundă, cultivând recunoștința față de Dumnezeu, înaintași și binefăcători”, a spus Chiriarhul Râmnicului.

„Sfântul Antim s-a remarcat prin înființarea unor tipografii la Iași, Snagov, București, Râmnic, unde a tipărit nu mai puțin de 65 de cărți de cult, cărţi biblice, cărţi de învăţătură pentru preoţi şi popor, lucrări de filosofie, de o mare valoare, cu gravuri create de el însuşi, care au îmbogăţit literatura clasică şi grafică de carte veche în limbile slavonă, română, greacă, georgiană și arabă.

A păstorit la Râmnic pentru o perioadă de 2 ani și 9 luni, timp în care a desfășurat nu doar o activitate cărturărească remarcabilă, ci s-a preocupat de ctitorirea a numeroase biserici și mănăstiri, în trei dintre acestea fiind pictat în rândul ctitorilor.

La Râmnic a tipărit cea mai importantă operă de apologie creștină, Tomul bucuriei, ce a apărut în trei volume. Sfântul Antim reprezintă și un model de smerenie și milostenie, pentru că activitatea sa ctitoricească nu a fost doar la Râmnic, ci și în București, unde a construit Mănăstirea Tuturor Sfinților, prin al cărui Testament a rânduit să se desfășoare o amplă activitate socială.

După ce Sfântul Voievod al Țării Românești Constantin Brâncoveanu și-a mărturisit credința împreună cu cei patru fii ai săi și au fost martirizați pe malul Bosforului, Sfântul Antim Ivireanul a devenit și el mărturistor, în dificilul context al vremii, în care Țările Române, ca și Iviria, au avut de suferit datorită politicii marilor imperii. Sfântul Ierarh Antim a fost exilat la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai, însă nu a mai ajuns acolo, întrucât ostașii turci care însoțeau convoiul l-au ucis și aruncat în apele râului Tungia.

Exemplul vieții Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul închinată Mântuitorului Hristos, până la moarte martirică, precum și rugăciunile sale înălțate înaintea tronului Preasfintei Treimi sunt izvor de inspirație și înnoire pentru viața credincioșilor noștri, dar și de întărire a comuniunii fraterne între Bisericile noastre în jurul sfinților care au apărat Ortodoxia în vremuri grele.

După mulți ani de încercări de-a lungul secolelor și mai ales după mulți ani de încercări în timpul perioadei comuniste, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în anul 1992, a hotărât canonizarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Aș dori să mulțumesc în mod deosebit Înaltpreasfințitului părinte Theodor pentru dragostea cu care m-a întâmpinat în această Eparhie care se află într-o strânsă legătură duhovnicească cu Arhiepiscopia Râmnicului prin ocrotirea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, dar și a Sfântului Apostol Andrei, părintele său spiritual, dar și al nostru, gândindu-ne că este cel care a încreștinat deopotrivă poporul român și poporul georgian, și ne ajută să păstrăm credința apostolică.

De aceea, ne încredințăm ajutorului acestor doi sfinți care mijlocesc înaintea lui Dumnezeu pentru poporul român și pentru poporul georgian”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a dăruit Mănăstirii Sfântul Antim din Ude o icoană cu chipul ocrotitorului așezământului monahal și a localității în care s-a născut, dar și al municipiului Râmnicu-Vâlcea.

Manifestările Sfântului Ierarh Antim Ivireanul au continuat la Centrul Cultural din Ude, unde copiii și-au arătat recunoștința față de înaintași în cadrul unui eveniment în care au fost prezentate tradițiile și dansurile populare locale.

În aceeași zi, ierarhii și delegațiile prezente au vizitat Mănăstirea Sfânta Nina, o străveche așezare monastică pe care Sfântul Antim a cunoscut-o și în jurul căreia se afla vechiul cimitir al comunității.

Alte articole despre: