Eşti aici

Parohia Dăești I
Parohia Dăești I
Parohia Blejani
Parohia Blejani
Parohia Brezoi III
Parohia Brezoi III
Școala Gimnazială Valea lui Stan
Școala Gimnazială Valea lui Stan
Parohia Dăești I
Parohia Dăești I
Parohia Dăești I
Parohia Dăești I
Parohia Colonie Nuci
Parohia Colonie Nuci
Parohia Ionești II
Parohia Ionești II
Parohia Ionești II
Parohia Ionești II
Parohia Ionești II
Parohia Ionești II
Parohia Mădulari
Parohia Mădulari
Parohia Mădulari
Parohia Mădulari
Parohia Mădulari
Parohia Mădulari
Parohia Olanu
Parohia Olanu
Parohia Olanu
Parohia Olanu
Parohia Olanu
Parohia Olanu
Parohia Olanu
Parohia Olanu
Protopopiatul Călimănești
Protopopiatul Călimănești
Protopopiatul Călimănești
Protopopiatul Călimănești
Parohia Mateești II
Parohia Mateești II
Parohia Urși
Parohia Urși
Parohia Foleștii de Sus
Parohia Foleștii de Sus
Parohia Pârâieni-Livezi
Parohia Pârâieni-Livezi
Protopopiatul Călimănești
Protopopiatul Călimănești
Protopopiatul Călimănești
Protopopiatul Călimănești
Parohia Marcea
Parohia Marcea
Ziua Limbii Materne

Ziua Limbii Materne în Eparhia Râmnicului

În ziua de 21 februarie 2016 preoții din Eparhia Râmnicului au desfășurat diferite activități legate de Ziua Limbii Materne.

În ziua de 21 februarie 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul Învăţământ şi Activitaţi cu Tineretul, preoții din Eparhia Râmnicului au desfășurat diferite activități legate de Ziua Limbii Materne.

Părintele Inspector Mihai Sorin, reprezentant al Protoieriei Drăgăşani, împreună cu domnul profesor de limba română Zaharia Dragoş și copiii de la Şcoala Gimnazială Scundu, au desfaşurat cu ocazia Zilei Limbii Materne, actvitatea Limba noastră-i o comoarăActiunea a debutat cu recitarea unor poezii despre ţară, limba maternă şi s-a incheiat  cu discuţii despre originea, vechimea şi bogația limbii române.

Părintele Ciontu Ilie de la Parohia Alba Olanu I și Părintele Badea Gheorghe de la Parohia Alba Olanu II, împreună cu doamna profesoară Popescu Mariana, de la Școala Gimnazială Olanu, au organizat activitaţi legate de Ziua Limbii Materne.

Părintele Cîrmici Sorin de la Parohia Brezoi III a prezentat elevilor Liceului Gheorghe Surdu din Brezoi, un material cu titlul Tiparul şi cărţile de cult în limba română, în care a evidenţiat importanţa culturii.

Părintele Chima Vasile Marian a desfăşurat diferite activităţi la Şcoala Gimnazială Valea lui Stan, alături de doamna profesoară de limba romani Borcan Laura şi de doamna profesoară de limba engleză Bera Simona. Copiii au învăţat şi au rostit în limba română, romani şi engleză, citate din Sfânta Scriptură şi rugăciunea Tatăl nostru.

În Parohia Marcea din Protoieria Drăgășani, a avut loc activitatea Limba noastră-i o comoară, la inițiativa Părintelui Anca Gheorghe. La această activitate au participat domnii profesori Rusu Maria Constanța și Vărzaru Elena, care au evidențiat importanța limbii române pentru poporul nostru.

Părintele Mitu Vasile-Daniel de la Parohia Dăești I le-a vorbit copiilor despre diversitatea și complexitatea caracteristicilor culturale ale comunității de rromi în contextul actualei societăți multilingvistice din România. 

Tot în contextul marcării Zilei Internaționale a Limbii Materne, părintele Mitu Vasile-Daniel a mers la unitățile de învățământ din comuna Dăești, unde le-a vorbit copiilor despre principalele etape ale formării limbii române.

Părintele Buda Nicolae-Dorin, Coordonator al Biroului de Catehizare a Rromilor din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, a susţinut o activitate de promovare lingvistică şi culturală cu ocazia Zilei Internaţionale a Limbii Materne la Şcoala Generală din cartierul Colonie Nuci, din Râmnicu Vâlcea.

În cadrul acestei activităţi la care au fost prezenţi domnul director Mihăescu Constantin şi domnul profesor de religie, Părintele Truţă  Ionuţ Gabriel, elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a au aflat informaţii despre istoria şi alfabetul limbii rromani şi au recitat pentru prima dată o poezie în limba rromani scrisă de către Luminița Cioabă.

Părintele  Marian Bădulescu a organizat la Parohia Gorunești din orașul Bălcești, activități cu tineretul celebrând Ziua Mondială a Limbii Materne. Astfel copiii au recitat poezii în limbile Engleză, Franceză, Italiană și Spaniolă și au participat la un concurs de proverbe și zicători în diferite limbi, la final  cântând Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim. La aceste activități s-au implicat mai multe cadre didactice de la Liceul Petrache Poienaru din orașul Bălcești.

Părintele Diaconu Constantin din Parohia Ionești II, împreună cu domnul profesor de religie Mihai Buteata și doamna profesoara de limba română Manescu Maria, au vorbit elevilor despre importanța și frumusețea limbii române.

Părintele Inspector Sichigea Daniel Ionuț, reprezentant al Protoieriei Drăgășani, a susținut activitați la Parohia Mădulari, în cadrul cărora s-au recitat poezii și s-a vorbit despre importanța păstrării tradițiilor și obiceiurilor strămoșești.

Copiii din cadrul grupelor de cateheză de la parohiile Bercioiu, Bercioiu-Bârsești, Barza, Samnic și Blidari au participat la un amplu program cultural în cinstea acestui eveniment.

La Parohia Bercioiu, sub îndrumarea doamnei profesoare de limba și literatura romană, Mărăcine Mihaela, de la Școala Gimnazală nr. 5 din Râmnicu Vâlcea, s-au prezentat copiilor câteva tabele sugestive în acest sens, precum și două prezentări power point prin care s-a evidențiat faptul că limba maternă reprezintă cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului cultural. S-a mai subliniat faptul că limba maternă joacă un rol important în construirea identității naționale și culturale a individului, nefiind doar un simplu instrument de comunicare.

Părintele Vasile-Emanoil Găman a desfășurat activități cu tinerii în Parohia Ursi, la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din comuna Popești, județul Vâlcea și în Parohia Mateeşti II. Catehezele au fost susținute de părintele Constantin-Valeriu Șerban care a vorbit despre graiul primit de fiecare om ca dar de la Dumnezeu și de importanța limbii române în care am învățat cuvântul lui Dumnezeu, tradițiile noastre, limbă pentru păstrarea careia s-au luptat înaintașii noștrii.

Copiii de la Şcoala Gimnazială Mateeşti au cântat și au recitat cântece și poezii consacrate autorilor Grigore Vieru, Alexei Mateevici și altor patrioți creștini români. Activităţile dedicate limbii materne au fost susținute cu mare bucurie și de profesorii și învățătorii Școlii Gimnaziale Mateești.

Părintele Vasile-Emanoil Găman a desfășurat activități cu tinerii și în Parohia Pârâieni-Livezi, la biserica Sfinții Arangheli Mihail si Gavriil din satul Pârâienii de Jos, comuna Livezi. Copiii însoțiți de domnii învățători și profesori, au participat la cateheza cu titlul Limba în care ne-am născut, susținută de părintele Marian Curea, dar și la alte activități ca recitarea de poezii și cântece dedicate limbii române, sub îndrumarea domnului învățător Busuioceanu Constantin și doamnei învățătoare Busuioceanu Elena. 

Alte articole despre: