Eşti aici

„Sfântul Ioan Botezătorul este model de credință, smerenie și demnitate”, a spus Părintele Arhiepiscop Varsanufie la hramul parohiei Sfântul Ioan din Râmnicu-Vâlcea

7 Ianuarie 2020 / Viața Eparhiei

În ziua sărbătoririi Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit în biserica Sfântul Ioan Botezătorul din municipiul Râmnicu-Vâlcea.

Credincioși râmniceni au participat a doua zi după Botezul Domnului la sărbătorirea hramului bisericii Sfântul Ioan din municipiul Râmnicu-Vâlcea. Programul liturgic a culminat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sfântul Ioan Botezătorul, a reliefat Chiriarhul Râmnicului în cuvântul de învățătură, este „ultimul și cel mai de seamă dintre prorocii Vechiului Testament, fiind și prorocul care a făcut trecerea spre Noul Testament. Sfântul Ioan Botezătorul a fost cel dintâi care L-a arătat  lumii la Bethabara, acolo unde a botezat, după semnul ce i s-a dat de sus, că Hristos Domnul este adevăratul Mesia, trimisul lui Dumnezeu Cel mult aşteptat să vină să ne cureţe, să ne sfinţească şi să ne mântuiască.  La trei ani de la nașterea sa, preotul Zaharia a fost ucis de iudei, iar mama sa, Elisabeta, l-a dus în pustie, fiind hrănit după moartea mamei sale de către îngeri. Sfântul Ioan a avut o viață de înger, de aceea, este reprezentat în unele icoane având două aripi mari la spate, ce amintesc de cuvintele profetului Maleahi: «Iată, Eu trimit pe îngerul Meu şi va găti calea înaintea feţei Mele» (Maleahi III, 1). Sfântul Evanghelist Marcu ne spune că îmbrăcămintea sa era din păr de cămilă, fiind încins cu o curea din piele, iar hrana sa consta din plante și miere sălbatică. Pentru aceasta el este model al monahilor”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La finalul cuvântului, Chiriarhul Râmnicului a adresat felicitări tuturor celor care poartă numele Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

 

Alte articole despre: