Eşti aici

„Sfântul Ioan Botezătorul este model de credință, smerenie și demnitate”, a spus Părintele Arhiepiscop Varsanufie la hramul parohiei Sfântul Ioan din Râmnicu-Vâlcea

7 Ianuarie 2020 / Viața Eparhiei

În ziua sărbătoririi Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit în biserica Sfântul Ioan Botezătorul din municipiul Râmnicu-Vâlcea.

Credincioși râmniceni au participat a doua zi după Botezul Domnului la sărbătorirea hramului bisericii Sfântul Ioan din municipiul Râmnicu-Vâlcea. Programul liturgic a culminat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sfântul Ioan Botezătorul, a reliefat Chiriarhul Râmnicului în cuvântul de învățătură, este „ultimul și cel mai de seamă dintre prorocii Vechiului Testament, fiind și prorocul care a făcut trecerea spre Noul Testament. Sfântul Ioan Botezătorul a fost cel dintâi care L-a arătat  lumii la Bethabara, acolo unde a botezat, după semnul ce i s-a dat de sus, că Hristos Domnul este adevăratul Mesia, trimisul lui Dumnezeu Cel mult aşteptat să vină să ne cureţe, să ne sfinţească şi să ne mântuiască. Sfântul Proroc Ioan s-a născut în chip minunat din bătrânii părinți Zaharia, preot la templul din Ierusalim, și Elisabeta, verișoară a Sfintei Fecioara Maria, care au primit înștiințare de la înger că vor avea un copil, căruia să-i pună numele Ioan. Din cauza îndoielii sale că vor mai putea avea copii, Dumnezeu i-a luat preotului Zaharia darul vorbirii până în momentul tăierii împrejur a fiului său, când Zaharia a scris pe o tăbliță care să fie numele copilului său. Atunci, gura și limba i s-au deschis și a profețit despre fiul său: «Iar tu, pruncule, proroc al Celui Preaînalt te vei chema, că vei merge înaintea feței Domnului ca să-I gătești căile Lui» (Sf. Ev. Luca I, 76). La trei ani de la nașterea sa, preotul Zaharia a fost ucis de iudei, iar mama sa, Elisabeta, l-a dus în pustie, fiind hrănit după moartea mamei sale de către îngeri. Sfântul Ioan a avut o viață de înger, de aceea, este reprezentat în unele icoane având două aripi mari la spate, ce amintesc de cuvintele profetului Maleahi: «Iată, Eu trimit pe îngerul Meu şi va găti calea înaintea feţei Mele» (Maleahi III, 1). Sfântul Evanghelist Marcu ne spune că îmbrăcămintea sa era din păr de cămilă, fiind încins cu o curea din piele, iar hrana sa consta din plante și miere sălbatică. Pentru aceasta el este model al monahilor”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Smerit om al dreptății și demnității

„La vârsta de 30 de ani, Sfântul Ioan Botezătorul a ieșit din pustie și a venit la Iordan, propovăduind botezul pocăinței, prin care chema la conștientizarea stării păcătoase a tuturor claselor sociale, mustrându-i și îndemnându-i să facă roade vrednice de pocăință pentru întâmpinarea lui Mesia. În pofida predicii sale moralizatoare, Sfântul Ioan avea o atitudine smerită, iar aceasta se observă în faptul că, deși veneau la el mulțimi de oameni, nu s-a socotit pe sine mai mult de cât era, și anume înainte-mergător al lui Mesia, mărturisind: «Vine în urma Mea Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic, plecându-Mă, să-i dezleg cureaua încălțămintelor» (Sf. Ev. Marcu I, 7). Dar și mai mult s-a smerit pe sine, când el, creatura, a atins creștetul Creatorului, prin botezarea Fiului lui Dumnezeu în râul Iordan. De aceea, Sfântul Ioan Botezătorul este un model pentru fiecare dintre noi, de smerenie, de credință pentru că el L-a arătat lumii pe Hristos, dar și un model de demnitate, pentru că nu i-a păsat de puterea pe care o avea regele Irod și a ținut să-l mustre pe acesta ca să păstreze legea lui Dumnezeu. La fel și noi suntem datori a împlini cuvântul lui Dumnezeu în viața noastră, pentru a ne arăta prieteni Sfântului Ioan și a ne învrednici de simțirea harului Preasfintei Treimi”, a explicat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie.

La finalul cuvântului, Chiriarhul Râmnicului a adresat felicitări tuturor celor care poartă numele Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

 

Alte articole despre: