Eşti aici

„Sfântul Ioan Botezătorul este model de credință, smerenie și demnitate”, a spus Părintele Arhiepiscop Varsanufie la hramul parohiei Sfântul Ioan din Râmnicu-Vâlcea

7 Ianuarie 2020 / Viața Eparhiei

În ziua sărbătoririi Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit în biserica Sfântul Ioan Botezătorul din municipiul Râmnicu-Vâlcea.

Credincioși râmniceni au participat a doua zi după Botezul Domnului la sărbătorirea hramului bisericii Sfântul Ioan din municipiul Râmnicu-Vâlcea. Programul liturgic a culminat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sfântul Ioan Botezătorul, a reliefat Chiriarhul Râmnicului în cuvântul de învățătură, este „ultimul și cel mai de seamă dintre prorocii Vechiului Testament, fiind și prorocul care a făcut trecerea spre Noul Testament. Sfântul Ioan Botezătorul a fost cel dintâi care L-a arătat  lumii la Bethabara, acolo unde a botezat, după semnul ce i s-a dat de sus, că Hristos Domnul este adevăratul Mesia, trimisul lui Dumnezeu Cel mult aşteptat să vină să ne cureţe, să ne sfinţească şi să ne mântuiască.  La trei ani de la nașterea sa, preotul Zaharia a fost ucis de iudei, iar mama sa, Elisabeta, l-a dus în pustie, fiind hrănit după moartea mamei sale de către îngeri. Sfântul Ioan a avut o viață de înger, de aceea, este reprezentat în unele icoane având două aripi mari la spate, ce amintesc de cuvintele profetului Maleahi: «Iată, Eu trimit pe îngerul Meu şi va găti calea înaintea feţei Mele» (Maleahi III, 1). Sfântul Evanghelist Marcu ne spune că îmbrăcămintea sa era din păr de cămilă, fiind încins cu o curea din piele, iar hrana sa consta din plante și miere sălbatică. Pentru aceasta el este model al monahilor”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Smerit om al dreptății și demnității

„La vârsta de 30 de ani, Sfântul Ioan Botezătorul a ieșit din pustie și a venit la Iordan, propovăduind botezul pocăinței, prin care chema la conștientizarea stării păcătoase a tuturor claselor sociale, mustrându-i și îndemnându-i să facă roade vrednice de pocăință pentru întâmpinarea lui Mesia. În pofida predicii sale moralizatoare, Sfântul Ioan avea o atitudine smerită, iar aceasta se observă în faptul că, deși veneau la el mulțimi de oameni, nu s-a socotit pe sine mai mult de cât era, și anume înainte-mergător al lui Mesia, mărturisind: «Vine în urma Mea Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic, plecându-Mă, să-i dezleg cureaua încălțămintelor» (Sf. Ev. Marcu I, 7). Dar și mai mult s-a smerit pe sine, când el, creatura, a atins creștetul Creatorului, prin botezarea Fiului lui Dumnezeu în râul Iordan. De aceea, Sfântul Ioan Botezătorul este un model pentru fiecare dintre noi, de smerenie, de credință pentru că el L-a arătat lumii pe Hristos, dar și un model de demnitate, pentru că nu i-a păsat de puterea pe care o avea regele Irod și a ținut să-l mustre pe acesta ca să păstreze legea lui Dumnezeu. La fel și noi suntem datori a împlini cuvântul lui Dumnezeu în viața noastră, pentru a ne arăta prieteni Sfântului Ioan și a ne învrednici de simțirea harului Preasfintei Treimi”, a explicat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie.

La finalul cuvântului, Chiriarhul Râmnicului a adresat felicitări tuturor celor care poartă numele Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

 

Alte articole despre: