Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Avem datoria să-L mărturisim pe Hristos Mântuitorul sufletelor noastre prin modul nostru de viețuire”
Duminică, 12 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit în biserica Parohiei Blidari din Protopopiatul Călimănești.
Credincioși din Parohia Blidari au participat în Duminica după Botezul Domnului la Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
„Evanghelia acestei duminici, a precizat Înaltpreasfinția Sa, relatează începutul propovăduirii Domnului (Matei IV, 12-17).
Domnul Iisus Hristos, după Botezul de la Iordan, a plecat din Iudeea și S-a dus în Galileea, mai întâi în Nazaret, apoi în Capernaum. În acest oraș, Mântuitorul a început activitatea de propovăduire a Evangheliei Împărăției lui Dumnezeu și tot aici a rostit cele mai multe dintre învățăturile Sale.
A primi Cuvântul şi a-l păstra în inimă, constituie una dintre caracteristicile esențiale proprie ucenicilor Mântuitorului Hristos şi a urmaşilor lor, fiind strâns legată de starea de pocăință. Pocăința, ca lucrare permanentă de schimbare a minții omului, de înlocuire a propriilor judecăți, în favoarea Cuvântului lui Dumnezeu cel viu, reprezintă posibilitatea mărturisirii lui Hristos nu ca ceva exterior omului, ci Duhul Sfânt Îl mărturisește pe Cuvântul din inima omului: „Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine” (Ioan XV, 26).
Sfântul Apostol Pavel accentuează în Epistola către Romani, spunând: „cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire” (Romani X, 10). Astfel, înțelegem că mântuirea noastră ține și de modul în care Îl mărturisim sau nu Îl mărturisim pe Hristos înaintea oamenilor. Credința nu ține doar de intimitatea omului, ci are un aspect exterior obligatoriu. Nu poți spune că ești credincios în adâncul sufletului, dar te porți în societate de parcă nu ai fi. Nu poți să spui că Îl ai pe Hristos în inima ta și să Îl ții doar pentru tine. Aceasta este o mare înșelare. Cel care Îl dobândește cu adevărat pe Hristos în el, se face transparent lumii pentru Hristos. Din orice gest cât de mic al omului duhovnicesc, din privirea lui, din vorbele lui, Îl vezi pe Hristos Care Se odihnește în acesta.
Nu doar Sfinții Apostoli, ci toți creștinii trebuie să fie sarea pământului: „Voi sunteţi sarea pământului; dacă sarea se va strica, cu ce se va săra? De nimic nu mai e bună decât să fie aruncată afară şi călcată în picioare de oameni” (Matei V, 13). Vestirea, mărturisirea lui Hristos este o condiție fundamentală a omului care trăiește în Biserică. Mărturisirea nu este doar un bun al preoților, ci fiecare creștin are datoria să-L vestească într-un fel sau altul, după puterea și darul fiecăruia, pe Hristos Domnul. Cuvântul Apostolului neamurilor „Vai mie de nu binevestesc” (I Corinteni IX, 16) este valabil într-o anumită măsură pentru fiecare. Poate nu toți Îl putem mărturisi prin cuvântul rostit sau scris, dar toți avem datoria să-L mărturisim pe Hristos Mântuitorul sufletelor noastre prin modul nostru de viețuire, prin modul de a fi în societate”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic Martyria al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Parohia Blidari face parte din Protopopiatul Călimănești, comuna Golești, județul Vâlcea. Biserica actuală din Blidari, cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva, a fost construită între anii 1889-1896.