Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a slujit la hramul Catedralei Mitropolitane din Craiova

29 Octombrie 2019 / Știri din țară

Ziua de 26 octombrie a fost un moment de mare bucurie duhovnicească pentru locuitorii Craiovei, întrucât a avut loc prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Ocrotitorul Catedralei Mitropolitane din oraș. 

Sărbătoarea a debutat vineri seara, când Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a participat la slujba Vecerniei unită cu Litia, în cinstea Sfântului Mucenic Dimitrie. La final, mulțimea credin­cio­șilor, în frunte cu Mitropolitul Olteniei, și un numeros sobor de preoți și diaconi au pornit în procesiune pe străzile Craiovei, purtând și raclele cu moaștele Sfinților Serghie, Vah, Tatiana și Nifon.

Atmosfera a fost una de mare sărbătoare, prin intonarea de tropare, cântece religioase și patriotice, la eveniment participând și fanfara militară. După încheierea procesiunii, raclele cu sfintele moaște au fost depuse într-un baldachin amenajat în fața catedralei spre închinare. 

Ziua de prăznuire a Sfântului Mucenic Dimitrie a fost marcată prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurați de un sobor ales de preoți și diaconi, la slujbă participând numeroși credincioși. 

În cuvântul de învățătură adresat creștinilor prezenți, Mitropolitul Olteniei a subliniat rolul de apărător, ocrotitor și sprijinitor al Sfântului Mucenic, atât pentru Catedrala Mitropolitană din Craiova, cât și pentru credincioșii români. Totodată, Înalt­preasfinția Sa a salutat prezența la slujba de prăznuire a Sfântului Mucenic Dimitrie a autorităților locale și a urat tradiționalul „La mulți ani”, tuturor celor care și-au serbat onomastica sâmbătă și duminică.

Alte articole despre: