Eşti aici

Chiriarhul Râmnicului a participat la Sărbătoarea Sfintei Mucenice Chiriachi din Episcopia Hușilor

8 Iulie 2023 / Știri din țară

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a participat vineri, 7 iulie, la sărbătoarea Sfintei Mare Mucenițe Chiriachi, din Episcopia Hușilor. Moaștele Sfintei Chiriachi se află aici încă din anul 1787, când Episcopul Iacov Stamati le-a adus din Sfântul Munte Athos.

Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și de Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

Credincioșii, prezenți în număr mare, s-au închinat la moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, precum și ale Sfinților Apostoli Petru și Pavel, așezate într-un baldachin amenajat în apropierea lăcașului de cult.

În cuvântul rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a prezentat reperele vieții Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, descriind modul în care, prin chinuri groaznice, persecutorii au încercat, fără succes, să o determine să se lepede de credința în Hristos. Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să mărturisească credința adevărată, după modelul Sfintei Chiriachi, și să urmeze exemplul de rugăciune al părinților acesteia:

„Ne aflăm în această străveche episcopie pentru a da cinstire ocrotitoarei ei, Sfintei Mucenițe Chiriachi. Sfinții sunt plini de lumină, după cum ne spune Evanghelia, pentru că prin mărturisirea lor aceștia au slăvit pe Dumnezeu. Când noi cinstim un sfânt, de fapt Îi aducem slavă lui Dumnezeu. Sfinții sunt numiți «prieteni» ai lui Dumnezeu. Sfânta Mare Muceniță Chiriachi ne învață pe noi, cei de astăzi, să prețuim viața, așa cum au prețuit-o părinții ei, care s-au rugat pentru că nu aveau copii. În zilele noastre vedem cum mulți oameni preferă să lepede pruncii. Nu este păcat mai mare înaintea lui Dumnezeu! Mare este înaintea lui Dumnezeu cel care salvează un suflet de la pieire. Toți cei care caută, într-un fel sau altul, să sfătuiască și reușesc să salveze pe cei care s-au hotărât să facă acest păcat al lepădării de prunci primesc plată mare înaintea Domnului. Mamele care nasc prunci sunt binecuvântate de Dumnezeu.

Învățăm din viața Sfintei Chiriachi că suntem datori să mărturisim credința cea adevărată, pe care am primit-o de la strămoșii noștri, credința ortodoxă. Avem credința direct din Sfânta Evanghelie. Sfinții Apostoli au vestit Sfânta Evanghelie în cele patru laturi ale pământului. Unul dintre aceștia, Sfântul Andrei, a ajuns și în părțile țării noastre, hirotonind episcopi, preoți și diaconi. Noi păstrăm credința cea adevărată. Când vedem oameni care spun, de pildă, că nu este bine să cinstim Sfânta Cruce, pe care o vedem și în mâna Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi... Trebuie să înțelegem că Sfânta Cruce, după cuvintele Sfântului Apostol Pavel, pentru cei ce cred, este mântuire. Ea este și armă împotriva diavolului. Sunt și oameni care nu o cinstesc pe Maica Domnului sau pe sfinți. Sfintele moaște sunt purtătoare de har, ca și sfintele icoane. Cinstirea lor ne aduce multă mângâiere. Să luăm exemplul de mărturisire al Sfintei Chiriachi!”

La momentul împărtășirii clericilor, PS Părinte Sofian Brașoveanul a vorbit credincioșilor despre importanța Tainei Sfintei Împărtășanii, recitând poezia „Cântecul potirului” de Nichifor Crainic.

Numeroși credincioși au primit, la momentul potrivit, împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Părinte Episcop Ignatie a vorbit despre darul pe care îl reprezintă, pentru credincioșii Episcopiei Hușilor, Sfânta Mare Muceniță Chiriachi:

„Să ne bucurăm și să simțim harul lui Dumnezeu, să simțim că suntem mai liniștiți și mai buni. Acestea sunt roadele rugăciunii și ale stării de trezvie pe care trebuie să le avem ori de câte ori participăm la Sfânta Liturghie.

Sfânta Chiriachi ne-a dat gândul cel bun să venim la Sfânta Liturghie. A făcut foarte multe minuni și a lucrat atât de tainic în sufletele celor care au venit cu credință. Minune este și că noi suntem aici, cu chipurile luminoase, cu mintea și inima îndreptate spre sfintele ei moaște, pline de har dătător de bucurie. Sfinții mucenici nu au pus nimic mai presus de Hristos. Aveau sufletele pline de iubirea lui Hristos. Din această iubire față de Hristos se naște și dragostea față de semenii noștri, față de ceea ce ne înconjoară, se nasc blândețea, gingășia și bunătatea pe care trebuie să le manifestăm față de cei din jur. Ne hrănim cu această iubire și plecăm mai bogați sufletește”.

Preasfinția Sa a mulțumit în mod deosebit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie și Preasfințitului Părinte Episcop-vicar Sofian Brașoveanul pentru dragostea manifestată prin venirea la Huși, de sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi.

 

Alte articole despre: