Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a participat la hramul Mănăstirii Lainici

6 August 2022 / Știri din țară

La Praznicul Schimbării la Față a Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a participat la hramul Mănăstirii Lainici.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară al mănăstirii de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Centrale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Mitropolitul Olteniei, care a vorbit despre însemnătatea teologică a marelui praznic. „Această mare sărbătoare a Bisericii noastre are pentru noi o însemnătate cu totul aparte, tocmai datorită faptului că toate puterile cerești, sfinții și cuvioșii care s‑au nevoit aici așteaptă cu mare bucurie această prăznuire. Putem spune că sărbătoarea este, în primul rând, o icoană a Împărăției lui Dumnezeu, pentru că acolo toți sfinții și drepții, Maica Domnului și Mântuitorul Iisus Hristos sălășluiesc laolaltă în bucurie negrăită”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În cursul aceleiași zile, Mănăstirea Lainici a găzduit și lucrările Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu. În cadrul ședinței de lucru, ierarhii participanți au avizat textele liturgice ale slujbelor celor trei cuvioși părinți propuși spre canonizare: părintele Visarion Toia, fost stareț al mănăstirii, mărturisitor al lui Hristos în vremea prigoanei comuniste; părintele Gherasim Iscu, ultimul stareț al Mănăstirii Tismana, respectiv părintele Ioan de la Horezu, teolog învățat și sfetnic de taină al Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Alte articole despre: