Sfântul Ioan Iacob, canonizat de Patriarhia Ierusalimului
Duminică, 31 ianuarie 2016, Patriarhia Ierusalimului a proclamat canonizarea Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț. La 30 ianuarie 2016, delegația Patriarhiei Române a fost primită de către Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului.
Duminică, 31 ianuarie 2016, Patriarhia Ierusalimului a proclamat canonizarea Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț. Hotărârea de proclamare a canonizării acestui sfânt român a fost luată în ședința Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului din toamna anului 2015.
Patriarhia Română a fost reprezentată la eveniment de către o delegație condusă de PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La 30 ianuarie 2016, delegația Patriarhiei Române a fost primită de către Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului. Membrii delegației s-au închinat la Sfântul Mormânt, apoi au oferit în dar Patriarhului Teofil o icoană cu Sfântul Teofil Mărturisitorul și alta cu Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, la rândul lor primind câte o cruce pectorală de sidef și o icoana cu Maica Domnului.
Proclamarea oficială a canonizării Sfântului Cuvios Ioan Iacob a avut loc duminică, 31 ianuarie 2016, la Mănăstirea Sfântul Cuvios Gheorghe din Hozeva, Israel, unde se păstrează Sfintele sale Moaște. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de PF Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, împreună cu un ales sobor de ierarhi, preoți și diaconi.
*
Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ s-a născut la 23 iulie 1913, în satul Crăiniceni, comuna Horodiştea, judeţ Dorohoi. Părinții săi, Maxim şi Ecaterina, au primit de la Dumnezeu un singur copil, pe care l-au botezat Ilie. La 1932, a refuzat înscrierea la Facultatea de Teologie din Cernăuţi și a intrat în obștea Sfintei Mănăstiri Neamț, unde a fost rânduit cu ascultarea de bibliotecar. La 1936 a plecat în Țara Sfântă, nevoindu-se în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit de lână Betleem, apoi în mai multe locuri pustnicești. La 1952 a intrat în obştea Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul din pustiul Hozeva. Ultimii șapte ani din viață i-a petrecut într-o peșteră. A trecut la cele veșnice la 4 august 1960, la vârsta de 47 de ani. După 20 de ani, la 8 august 1980, trupul său a fost aflat întreg.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinților la 20 iunie 1992, cu numele de Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, cu zi de prăznuire la 5 august, data trecerii sale la cele veșnice.