Eşti aici

Activități educative cu prilejul „Zilei Mondiale a limbii rromani"

6 Noiembrie 2019 / Biroul de catehizare a rromilor

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Părintele Nicolae-Dorin Buda, inspector coordonator al  Departamentului de misiune pentru rromi, a organizat în data de 5 noiembrie, cu ocazia „Zilei  Mondiale a limbii rromani",  o întâlnire cu elevii rromi de la Școala Gimnazială Sînbotin.

În cadrul activităților, părintele le-a făcut cunoscut tinerilor faptul că în toată lumea, sunt aproximativ 4,8 milioane de vorbitori de limba rromani, țara cu cei mai mulți vorbitori fiind România (273.500 de persoane), urmată de Slovacia (253.943). Alte țări unde numărul de vorbitori este peste 100.000 sunt Cehia, Bulgaria și Ungaria. În termeni de procente din populația țărilor, Slovacia este pe primul loc cu 4,8% populație vorbitoare de limbă rromani; România este pe locul 6, cu 1,2%.

Limba rromani cuprinde mai multe dialecte şi face parte din grupul limbilor indice, fiind similară cu limbi precum punjaba și hindi.

 Pentru familiarizarea cu textul rugăciunilor, în cadrul întâlnirii a fost realizată și audiția Sfintei Liturghii în limba rromani, slujbă tradusă la inițiativa Înaltpresfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie.

La final, implicarea activă a tinerilor la activitățile propuse a fost răsplătită printr-o serie de daruri oferite din partea Arhiepiscopiei Râmnicului.

Alte articole despre: