Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la hramul bisericii din Salina Ocnele Mari: „Sfânta Varvara a ales să trăiască veșnic în comuniunea sfinților”

4 Decembrie 2022 / Viața Eparhiei

„Sfânta Muceniță Varvara a primit putere de Sus pentru a răbda chinurile și a-I urma Mântuitorului Hristos, Cel Care „a mărturisit mărturisirea cea bună" (I Timotei VI, 13)”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la hramul bisericii din Salina Ocnele Mari.

Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din interiorul Salinei și a binecuvântat noua clopotniță ctitorită în acest spațiu pentru a-i îndruma pe vizitatori la rugăciune.

Părintele Arhiepiscop a descoperit preoților și credincioșilor prezenți frumusețea chipului duhovnicesc al ocrotitoarei lucrătorilor din mină: „Deși era la vârsta tinereții și se bucura de admirația tuturor pentru frumusețea sa, Sfânta Varvara a ales calea virtuților, mărturisind credința în Domnul nostru Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu şi Mântuitor al neamului omenesc.  A primit cu multă demnitate cununa martiriului în care a arătat că iubirea pentru Hristos este mai puternică decât teama de suferință și de moarte. Pentru mulți dintre creștinii care au devenit martori ai jertfei sale, Sfânta Varvara a devenit icoană de lumină, astfel că iubirea pentru Hristos a însuflețit inimile tuturor acelora care nădăjduiau că vor dobândi mântuirea şi viaţa veşnică din Împărăţia Preasfintei Treimi.

Pentru Sfântul Ioan Gură de Aur, atunci „când copiii și bătrânii au o tărie mai presus de firea lor, se vede lămurit prin toate acestea harul lui Dumnezeu care lucrează prin ei, căci puterea lui Hristos se desăvârșește în slăbiciune (II Corinteni XII, 9)”.

Libertatea de asumare a suferinței are la bază credința în Dumnezeu, și nu curajul, așa cum arăta și Sfântul Ilarie de Pictavium: „Aceasta nu este îndrăzneală, ci credință, nu orbire, ci misiune, nu mânie, ci încredere". De altfel, valoarea libertății se măsoară potrivit roadelor credinței, iar „acolo unde este Duhul Domnului, acolo este libertate” (II Corinteni III, 17).

Martiriul Sfintei Mucenițe Varvara descoperă o înțelegere profundă a credinței în sufletul acestei tinere care a avut tăria de a alege viața virtuoasă și a-L mărturisi pe Mântuitorul Hristos, atunci când a fost așezată în fața jertfei de către propriul ei tată.

A ales să nesocotească sfaturile privitoare la închinarea la idoli și a dorit comuniunea cu Părintele Ceresc, Celui Căruia Îi slujise cu multă smerenie și iubire creștină până atunci, spre a viețui veșnic în Împărăția Cerurilor. În locul unei vieți trăite în păcat, Sfânta Varvara a ales să trăiască veșnic în fericirea și comuniunea sfinților”, a reliefat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Alte articole despre: