Eşti aici

O nouă carte lansată de arhim. Veniamin Micle: Adevărata Posadă – defileul Bistriței

18 Septembrie 2019 / Cultural

Adevărata Posadă – defileul Bistriței este o nouă carte pe care cărturarul arhim. Veniamin Micle a lansat-o marți, 17 septembrie, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene Antim Ivireanul din municipiul Râmnicu-Vâlcea. Au participat reprezentați ai instituțiilor de cultură județene și locale, precum și pasionați de istoria și cultura românească.

Cărturarul și arhimandritul Veniamin Micle a lansat nu numai o nouă carte, ci și o nouă temă de cercetare cu privire la istoria poporului român, și anume Bătălia de la Posada din toamna anului 1330 între regele Carol Robert de Anjou al Ungariei și voievodul Basarab I al Țării Românești, care, pe baza unor dovezi descoperite de părintele arhimandrit Veniamin Micle, a avut loc pe defileul Bistriței, din apropierea Mănăstirii Bistrița din județul Vâlcea. În istoriografia românească există mai multe ipoteze cu privire la localizarea acestei bătălii, începând din pasul Branului și Valea Prahovei până spre Valea Cernei din Mehedinți.

În susținerea tezei sale, abordată încă din anul 2015, arhim. Veniamin Micle a prezentat mai multe argumente, între care documentele medievale care afirmă relațiile conflictuale dintre regele Ungariei cu sașii din regiunea Sibiului, fapt pentru care regele Ungariei a evitat retragerea spre Sibiu; construirea de către voievodul Basarab I a unui schit cu hramul Sfântul Procopie, pe temeliile căruia a fost construită Mănăstirea Bistrița și în apropierea căreia se află defileul Bistriței care prezintă caracteristicile menționate atât de Cronica pictată de la Viena, cât și de documentele cancelariei ungare.

Părintele Consilier Ștefan Zară a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, subliniind că  părintele arhimandrit a depus„o muncă titanică, împlinită cu o conștiinciozitate impresionantă, care dovedește marea lui iubire față de carte, în general.

Cu toată jertfirea sa față de carte, nu a uitat datoria de căpetenie a unui călugăr, și anume: rugăciune și creșterea de fii duhovnicești. Părintele Arhimandrit Veniamin Micle este un rugător neobosit la Sfântul Altar de 60 de ani de când a fost hirotonit ieromonah, un duhovnic apreciat și căutat nu doar de către credincioșii din apropierea Mănăstirii Bistrița, ci din întreaga țară. Smerenia sa dovedită nu o dată, împlinește chipul duhovnicesc al acestuia. A scris mult despre ieromonahul Macarie, renumitul tipograf cărturar al monahismului nostru, dar el însuși a devenit ”un Macarie” al vremurilor noastre, ctitorind cu trudă îndelungată o operă de literatură duhovnicească originală, durabilă, de o valoare certă pentru spațiul românesc. Ajuns acum la vârsta la care dovedește puterea sa duhovnicească, după cuvântul psalmistului, s-a străduit, cu timp și fără timp, prin toate puterile sale să împlinească chemarea lui Dumnezeu: „Iar voi sunteţi seminţie aleasă, preoţie împărătească, neam sfânt, popor agonisit de Dumnezeu, ca să vestiţi în lume bunătăţile Celui ce v-a chemat din întuneric, la lumina Sa cea minunată” (I Petru II, 9)”.

Au mai rostit puncte de vedere asupra volumului Petre Cichirdan, Dumitru Garoafă, Gheorghe Jianu, Marian Petrescu, Ion Soare, pr. Nicolae State-Burluși, pr. Ion Gavrilă.

Evenimentul cultural a fost organizat de Biblioteca Județeană Antim Ivireanul Vâlcea, Arhiepiscopia Râmnicului, Forumul Cultural al Râmnicului, Asociația seniorilor din educație, știință și cultură, Uniunea ziariștilor profesioniști din România – filiala Vâlcea.

Alte articole despre: