Eşti aici

Sfântul Antim Ivireanul, prăznuit la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea

27 Septembrie 2015 / Viața Eparhiei

În duminica a XVIII-cea după Rusalii, 27 septembrie 2015, când este prăznuit Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea și-a serbat hramul.

Slujba de priveghere fost săvârșită de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, iar Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de opt ierarhi, preoţi şi diaconi, pe o scenă amenajată în faţa Catedralei Arhiepiscopale. Răspunsurile la strană au fost date de corul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea.

Invitați de seamă la acest praznic au fost ÎPS Daniel, Mitropolitul Ciaturei și Sacieriei, și ÎPS Nicolae, Mitropolitul Ahalkalakuliei și Kumurdoiskului, ierarhi din Biserica Ortodoxă a Georgiei, țara de origine a Sfântului Antim Ivireanul. Acestora li s-au adăugat mai mulți arhierei români: ÎPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, şi PS Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepioscopiei  Râmnicului.

ÎPS Daniel a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evocat rolul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul în unitatea de credință și simțire a celor două popoare, român și georgian. Totodată, Înaltpreasfinția sa a amintit de istoria grea a celor două popoare creștine, pe care fiecare în parte a înfruntat-o și a biruit-o, având credință dreaptă și nădejde neclintită în Dumnezeu.

La rândul său, ÎPS Părinte Varsanufie a mulțumit celor doi ierarhi georgieni pentru bucuria de a sluji împreună Sfânta Liturghie, în cetatea Râmnicului, la aproape 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Antim Ivireanul. Cu această ocazie, cei trei ierarhi și-au dăruit reciproc daruri duhovnicești. Cei doi ierarhi georgieni au primit din partea ÎPS Varsanufie câte o icoană cu Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, ambele pictate în atelierul de iconografie de la Mănăstirea Bistrița.

ÎPS Varsanufie a mulțumit apoi autorităților centrale și locale prezente la slujbă, precum și tuturor credincioșilor prezenți, care au arătat dragoste față de Dumnezeu și față de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul Eparhiei Râmnicului și al municipiului Râmnicu Vâlcea.

Credincioșii prezenți la slujba de hram s-au putut închina Moaștelor Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, aduse cu această ocazie de la Mănăstirea Bistrița. Înfruntând vremea aspră și ploaia, la slujbă au participat numeroși credincioși din Râmnicu Vâlcea și din celelalte zone ale județului Vâlcea.

Sfântul Antim Ivireanul, care, deşi aparţinea după trup neamului georgian, a fost adoptat de pământul românesc şi s-a identificat cu specificul şi vocaţia ctitoricească şi mucenicească a poporului nostru, în toţi anii săi de arhipăstorire, atât ca episcop al Râmnicului, cât şi ca mitropolit al Ţării Româneşti, priveghind cu osârdie şi punându-şi viaţa pentru turma încredinţată lui de Dumnezeu.

Alte articole despre: