Eşti aici

Ctitoria Patriarhului Justinian din satul natal, Suiești, și-a sărbătorit hramul

15 Octombrie 2018 / Viața Eparhiei

Duminică, 14 octombrie, a fost adusă aleasă cinstire Sfintei Cuvioase Parascheva și în biserica de lemn rectitorită de Patriarhul Justinian Marina, devenită acum bijuterie istorică monumentală în incinta Mănăstirii Suiești.

Biserica de lemn - monument istoric - adusă de Patriarhul Justinian în satul său natal a avut dintotdeauna ocrotitoare pe Sfânta Parascheva, care în chip minunat a ocrotit acest lăcaș de cult secole de-a rândul încât el dăinuie până astăzi ca să dea mărturie de acest fapt. Așezată pe o temelie construită sub atenta supraveghere a Patriarhului Justinian, temelie sub care așteaptă adormiți părinții preafericirii sale, ea a fost resfințită în data de 1 Mai 1951, luându-și avânt să mai stea în picioare pentru alte câteva secole și an de an să își prăznuiască cinstita onomastică sau chiar data ei de naștere. Anul acesta au fost prezenți credincioși din Râmnicu-Vâlcea, Craiova, Slatina și cei de aproape spre a însufleți lăcașul bătrân și a face vie amintirea de secole a celor care s-au perindat întru nevoi sufletești prin acest sfânt lăcaș.

Geneza bisericuței este urcată de tradiție până la anul 1658, chiar dacă pe mica pisanie dinlăuntrul pridvorului este inscripționat anul 1700, și numele ei apare caligrafiat în lista celor mai apreciate monumente istorice. Ea a fost făurită în vatra veche a satului Gâlgău, din județul Sălaj, și scăpată de demolare prin mutarea ei, în anii 1930, la Breaza, județul Prahova.

Alte articole despre: