Eşti aici

Mănăstirea Bistrița a primit vizita delegației patriarhale

29 Septembrie 2016 / Viața Eparhiei

Astăzi, 29 septembrie 2016, delegația patriarhală a vizitat câteva din mănăstirile istorice ale Arhiepiscopiei Râmnicului, mănăstiri care rămân mărturie peste veacuri a modului în care ierarhii și slujitorii sfintelor altare, ajutați de noi ctitori și binefăcători, să păstreze vechile ctitorii voievodale, parte din ele vizitate de către patriarhii sosiți din Orient în secolul al XVII-lea și la începutul celui de-al XVIII-lea.

Mănăstirea Bistrița, ctitoria boierilor Craiovești, a înscris astăzi în istoria sa vizita Preafericitului Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei, a delegației Bisericii Georgiei și a delegației Bisericii Ortodoxe Române.

În cuvântul de bun-venit, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a prezent succint istoria mănăstirii şi lucrarea obştii monahale: „Cu multă dragoste vă primim la mănăstirea noastră încărcată de istorie, o mănăstire care de‑a lungul timpului a avut foarte mult de suferit, atât din partea invaziilor otomane, cât şi din partea regimului comunist. Această mănăstire este una misionară astăzi, cu 80 de vieţuitoare, fiind una din mănăstirile Arhiepiscopiei Râmnicului unde există mai multe ateliere, precum de pictură, de broderie, de sculptură şi de cizelură. De‑a lungul timpului această mănăstire a avut mai multe schituri care sunt risipite prin munţii din apropiere, însă cel mai mare tezaur al mănăstirii fiind sfintele moaşte ale Sfântului Grigorie Decapolitul. Nu departe de mănăstire este și peştera unde erau duse sfintele moaşte atunci când veneau turcii, ca să nu fie profanate sau să fie luate. Vă mulţumim pentru această vizită istorică şi vă dorim ca în numele nostru personal, al preoţilor, al monahiilor din această mănăstire şi al poporului dreptcredincios ca Dumnezeu să vă dăruiască sănătate, cu lungime de zile, spor în ceea ce faceţi şi vă asigurăm de rugăciunile noastre pentru Preafericirea Voastră, pentru ierarhii, pentru preoţii şi pentru poporul dreptcredincios al Patriarhiei Antiohiei, fiindcă aici este mănăstirea unde rugăciunea nu se întrerupe, întrucât se citeşte Psaltirea 24 de ore”, a spus Părintele Arhiepiscop.

În cuvânt împărtășit ierarhilor, preoților și obștii mănăstirii, Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X‑lea a mulţumit lui Dumnezeu că a sosit la această mănăstire, însoţit de ierarhi din Patriarhia Română şi Patriarhia Georgiei şi a îndemnat obştea mănăstirii să poarte în rugăciunile ei pe fraţii lor ortodocşi din Orient. „Şi la noi în Biserica Antiohiei, în ţara natală, în Siria, Liban, în Irak şi în toată Peninsula Arabă avem mănăstiri de maici şi de călugări. Şi acolo fraţii voştri se roagă întotdeauna pentru fraţii lor din România. Ştim că în zona aceasta sunt multe mănăstiri de călugări şi de maici şi ştim foarte bine rolul esenţial al mănăstirilor în viaţa duhovnicească în Biserica Ortodoxă. Vă rugăm să vă rugaţi pentru restaurarea păcii în Siria, pentru stabilitatea Libanului şi pentru binele Orientului Mijlociu în general. Zilele acestea sunt zile destul de dificile, aşa cum ştiţi, mai ales pentru Siria. Poporul ortodox creştin este înrădădicnat în pământul lui şi va rămâne acolo şi întotdeauna va rămâne, pentru a mărturisi naşterea Domnului Iisus Hristos. Îi mulţumim Preafericitului Daniel, fratele nostru, pentru această invitaţie de a comemora cei 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul şi vă dorim o creştere duhovnicească permanentă, cu rugăciunile Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii Bisericii Ortodoxe a Antiohiei, sub ocrotirea Maicii Domnului. Binecuvântarea să fie cu voi toţi! Amin!”.

În semn de mulţumire şi recunoştinţă, maica stavroforă Anastasia Honciu, stareţa Mănăstirii Bistriţa, a dăruit Preafericitului Părinte Ioan al X‑lea o icoană a Domnului Iisus Hristos, iar Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan Mitropolit de Rustavi, delegatul Preafericitului Părinte Ilie al II‑lea, Patriarhul Catolicos al Georgiei, o icoană a Maicii Domnului, lucrate în atelierul de pictură al mănăstirii. De asemenea, Preafericitul Părinte Ioan al X‑lea a dăruit maicii stareţe un dar, constând într‑o casetă din lemn şi sidef, lucrate într‑o tehnică specială la Damasc.

La final, membrii delegaţiei s‑au închinat la moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul şi a vizitat muzeul Mănăstirii Bistriţa. 

Alte articole despre: