Eşti aici

„Îndrăznirea către Dumnezeu vine din inima curată, păzită de păcate”, a subliniat Chiriarhul Râmnicului în cadrul Sfintei Liturghii, la Parohia Călina

9 August 2020 / Viața Eparhiei

„Evanghelia de astăzi ne arată că Dumnezeu nu contenește să ne ajute atunci când, aflați în primejdii, îndrăznim la marea Sa milostivire”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Chiriarhul Râmnicului a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica Parohiei Călina din Protopopiatul Drăgășani.

„După ce a dat drumul mulțimilor, Mântuitorul Se retrage în rugăciune, învățându-ne că Dumnezeu este prezent prin harul Său în sufletul celui care se roagă, luminându-i mintea,  încălzindu-i inima și curăţindu-i simţirile – a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie. Nepăzirea minții, lipsa rugăciunii, a nădejdii în ajutorul lui Dumnezeu, toate îl fac pe om temător și șovăielnic atunci când este înconjurat de valurile ispitelor, întocmai cum era și corabia Sfinților Apostoli în mijlocul mării învolburate.

Întâlnirea cu Mântuitorul Hristos la a patra strajă din noapte descoperă și datoria noastră de a fi stăruitori în rugăciune, de a priveghea în momentele în care valurile ispitelor ne afundă în păcat. Nu doar Sfinții Apostoli au primit îndemnul „Îndrăzniţi! Eu sunt! Nu vă temeţi”, ci fiecare dintre noi trebuie să îndrăznească, să-I ceară ajutorul lui Dumnezeu. Îndrăznirea către Dumnezeu vine însă din inima curată, păzită de păcate.

Sfântul Ioan Gură de Aur arăta că „mulți păcătoși cuprinși de o evlavie nefirească nu se roagă, zicând: „Nu îndrăznesc, sunt plin de rușine! Cum să mă duc înaintea Stăpânului? Cum pot să-L rog?” Nu îndrăznești? Tocmai de aceea du-te și roagă-L, ca să dobândești multă îndrăznire! Nu dorești tu atât binele tău, cât dorește Dumnezeu mântuirea ta”. Omul nu se poate elibera de patimi decât cerând mereu ajutorul lui Dumnezeu cu inimă smerită.

Rugăciunea celui smerit se preface în scară de mântuire. Să nădăjduim în Domnul, după cum ne învață Sfântul Apostol Pavel: „Pentru aceea, având bună îndrăzneală, să zicem: Domnul este într-ajutorul meu; nu mă voi teme!" (Evrei XIII, 6). Pentru aceasta, spune Sfântul Ioan Teologul, „rămâneți întru El, ca să avem îndrăzneală când Se va arăta și să nu ne rușinăm de El, la venirea Lui" (I Ioan II, 28).

Cuvintele Mântuitorului nu trebuie doar să bucure auzul nostru ci să conducă la comuniunea cu Dumnezeu. Împărtășirea cu Trupul euharistic al lui Hristos ne face să înțelegem mai adânc Cuvântul dumnezeiesc”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Alte articole despre: