Eşti aici

„Sfântul Ierarh Nectarie, odihnindu-se în lumina rugăciunii, a aflat chipul lui Hristos strălucind în inima sa”

7 Noiembrie 2023 / Comunicate de Presă

„De la Sfântul Ierarh Nectarie învățăm răbdarea în suferință, care sporește în noi prin rugăciune și prin cugetarea la Sfintele Pătimiri ale Mântuitorului Hristos”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Sfânta Liturghie pe care a săvârșit-o la Catedrala Arhiepiscopală, joi, 9 noiembrie.

Înaltpreasfinția Sa a arătat că „prin credinţă, Dumnezeu ne remodelează până la asemănarea propriului Său Fiu, iar în asumarea suferinței Sfântul Ierarh Nectarie a urmat îndemnurilor Mântuitorului Hristos: Întru răbdarea voastră veţi dobândi sufletele voastre (Luca XXI, 19) și Cel ce va răbda până în sfârşit, acela se va mântui (Matei XXIV, 13).

Chip al smereniei și al bunătății, Sfântul Nectarie s-a împodobit cu toate virtuțile cele după Dumnezeu, fiind părinte și sprijinitor sărmanilor, doctor bolnavilor, povățuitor duhovnicesc și luminător celor din întunericul patimilor. Cu dragostea și râvna sa pentru cele sfinte a aprins inimile fiilor săi duhovnicești spre dorirea slavei celei cerești și cu nădejdea mântuirii a tămăduit inimile împovărate de gândurile întristării și ale deznădejdii. Aprinzându-se de focul dragostei celei dumnezeieşti, s-a arătat cu adevărat izvorul al rugăciunii neîncetate și sprijinitor al celor ce urcă scara virtuților, plinire a gândului dumnezeiesc al desăvârșirii. Râvnind darurile veșniciei, a fost chip al smereniei și al iubirii dumnezeiești și, odihnindu-se în lumina rugăciunii, a aflat chipul lui Hristos strălucind în inima sa.

Sfântul Nectarie era un adevărat isihast, iar rugăciunea îi dădea multă pace, bucurie, blândeţe şi îndelungă răbdare. Cu acestea îi creştea duhovniceşte pe cei din jurul său şi avea întotdeauna pace şi bucurie în Hristos, nebăgând în seamă defăimarea şi osândirea celor din jurul său și pe toate le răbda în numele lui Dumnezeu, Care locuia în inima sa. Învrednicit să se numere în ceata sfinţilor lui Dumnezeu, săvârșește multe minuni de vindecare cu cei bolnavi care aleargă cu credinţă la ajutorul lui”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Alte articole despre: