Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a participat la deschiderea noului an școlar la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae”

13 Septembrie 2021 / Învățământ

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit slujba de Te Deum la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea, în cadrul festivităților prilejuite de deschiderea noului an școlar.

În cuvântul de binecuvântare împărtășit părinților profesori, doamnelor și domnilor profesori, elevilor și părinților, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a reliefat că „școala este locul în care omul își descoperă „omenia”. După cum spunea Părintele Dumitru Stăniloae, „numai poporul român a creat de la om un derivat încărcat de tot idealul spre care trebuie să tindă omul; numai poporul român a văzut în om această potenţă de supremă calitate, care poate exista în lume. Este o mare idee despre om implicată în noţiunea omeniei; în noţiunea omenie e dată omului o ţintă pe care nu i-o dă nicio concepţie filosofică şi gândirea niciunui popor. Omenia înseamnă frâna în calea tuturor pornirilor care coboară pe cineva de la treapta de om”. În acest sens, îi putem numi pe dascăli „duhovnici ai minții”, pentru că ei se ocupă de formarea intelectuală a copiilor și tinerilor, fără să neglijeze însă și dimensiunea morală a vieții, fără de care, rațiunea nu își poate manifesta lucrarea în deplinătatea ei. „Prin ce îşi va îndrepta tânărul calea sa?, - se întreba psalmistul David - Prin păzirea cuvintelor Tale” (Psalmi CXVIII, 9).
Numai prin studiu, rugăciune și fapte bune ne putem edifica personal și în societate. Să nu ne lăsăm biruiți de deznădejde, tristețe și singurătate, cufundându-ne permanent în mediile tehnologice și rețelele de socializare, care au devenit adevărate „paradisuri artificiale”, după expresia lui Charles Baudelaire, ci să căutăm bucuria cea netrecătoare a Împărăției lui Dumnezeu pe care o împărtășește Duhul Sfânt prin feluritele sale daruri, așa cum spune o cântare din ziua praznicului Cincizecimii: „Pe toate le dă Duhul Sfânt: izvorăște proorocii, sfințește pe preoți, pe cei necărturari i-a învățat înțelepciune, pe pescari teologi i-a arătat; toată rânduiala Bisericii o plinește””, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

 

Alte articole despre: