Eşti aici

Şcoala de Vară „Sfântul Evanghelist Luca"

8 August 2019 / Învățământ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului şi prin îndrumarea Biroului de cateheze şi activități cu tinerii din cadrul Protoieriei Drăgăşani, în Parohia Valea Bisericii din Orleşti s-au încheiat atelierele de lucru şi activitățile celei de-a cincea ediții a Şcolii de Vară „Sfântul Evanghelist Luca".

Ultimele zile din luna iulie, tinerii participanți şi voluntari ai Şcolii de Vară au luat parte cu bucurie şi curiozitate la o excursie tematică şi pelerinaj, desfăşurate ca ultime activități ale proiectului de vacanță şi timp liber de calitate din parohia Valea Bisericii, Orleşti.

Satul Olari din zona Horezu a fost pentru cei mici tărâmul de la poalele muntelui, care încă ține viu meşteşugul autentic al olăritului vâlcean. La atelierul domnului Mihai Biscu, copiii au învățat cum şi din ce se fac vasele de lut şi culorile naturale cu care se decorează. O altă activitate a fost vizita la atelierele de sculptură cu drujba, derulate în satul Cerna, comuna Vaideeni, unde zece meşteri pricepuți, veniți din mai multe zone din țară, şi-au prezentat lucrările şi modul lor de lucru, o adevărată artă, care i-a fascinat pe cei mici.

Portul popular, atelierul de opincărie al domnului Alexandru Ilinca din Orleşti, arta narațiunii şi istoria satului vâlcean, prezentate de doamna Zenovia Zamfir, hora satului, şezătoarea de altă dată, plimbarea cu bicicletele şi jocurile copilăriei la sat au fost teme de dezbateri ale finalului Şcolii de Vară. Ultima zi a fost dedicată închinării şi rugăciunii la Mănăstirea Polovragi, unde copiii au descoperit cum se fac metanierele.

„Din mărturiile copiilor, părinților şi voluntarilor acestei ediții a Şcolii noastre de Vară am înțeles că proiectul acesta anual adresat tinerilor şi copiilor este un mod excelent de a petrece o parte din vacanța de vară. Toți cei implicați am descoperit reuşita lucrului în echipă, bucuria de a ne dedica din timpul şi cunoştințele noastre celor din jur, descoperind meleagurile frumoase şi încărcate de tradiții locale, cât şi legarea unor noi prietenii, în spiritul moralei creştine. Este necesar să oferim copilului distracții inofensive şi amuzament, să îi conducem la oameni virtuoşi, să îi arătăm frumusețile naturii şi ale artei şi să îi dăm o anumită libertate de mişcare, după ce i-am spus că priveliştile necuviincioase şi obscene nu au nicio valoare. Când îi spunem toate acestea, spune Sfântul Ioan Gură de Aur, trebuie să îi dăm multe sărutări şi să îl strângem la piept, ca să îi arătăm marea noastră dragoste", a susținut părintele Luca-Georgian Sîia în cuvântul de încheiere al Şcolii de Vară „Sfântul Evanghelist Luca".

Alte articole despre: