Biroul de Asistență Socială al Protoieriei Râmnicu-Vâlcea a derulat proiectul „Prietenia nu are granițe!”
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și sub îndrumarea Părintelui Ceaușu Nicolae Laurențiu, Protoiereu al Protoieriei Râmnicului, Biroul de Asistență Socială al Protoieriei Râmnicu-Vâlcea a derulat proiectul „Prietenia nu are granițe!”.
În data de 30.07.2023, când se sărbătorește Ziua Internațională a Prieteniei, Biroul de Asistență Socială al Protoieriei Râmnicu-Vâlcea, a organizat un eveniment prin care și-a propus să împrietenească copiii și familiile ucraineene cazați în zona Ocnele Mari cu copii ai localnicilor din Parohia Sfântul Ioan Gură de Aur din Ocnele Mari. După participarea la Sfânta Liturghie, copiii și familiie acestora insoțiți de preotul paroh Tănasie Florin și de asistentul social al Protoieriei Râmnicu-Vâlcea, Popescu Florina, s-au îndreptat către Mănăstirea Bistrița, locul unde aceștia au putut să se roage la moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul. Aici, părintele Tănasie Florin le-a oferit un cuvânt duhovnicesc cu privire la istoria Mănăstirii Bistrița, la viața și minunile Sfântului Grigorie Decapolitul. Atât copiii, cât și familiile acestora au fost impresionați de informațiile aflate și de frumusețea asezământului monahal.
Pășind sfios în cadrul acestui locaș sfânt am dorit să fim alături de familiile ucraineene și să îi asigurăm că dacă ne coordonăm viața după principiile morale propovăduite de sfinții bisericii noastre creștine, putem trece mai ușor peste încercările vieții, întrucât aici devenim prietenii lui Dumnezeu și totul se transformă într-un tărâm al păcii, a precizat asistentul social al Protoieriei, Florina Popescu.
După popasul duhovnicesc, a urmat apoi organizarea unui mic picnic în aer liber cu produse tradiționale ale bucătăriei ucraineene și românești. Tot aici copiii și-au demonstrat talentul în cadrul unor jocuri interactive, un moment pregătit din timp pentru acest eveniment. Astfel, poiana aleasă a devenit în scurt timp un tărâm al jocului și al prieteniei. La sfârșitul activității, copiii și familiile acestora au primit din partea Protoieriei Râmnicu-Vâlcea câte o icoană cu Sfântul Grigorie Decapolitul și brățări cu tricolorul țării noastre ca semn al prieteniei și ca amintire de la acest eveniment.
Încă de la început, România s-a străduit să răspundă nevoilor imediate ale copiilor, tinerilor și mamelor care sosesc în țara noastră din Ucraina, în ceea ce privește protecția, sănătatea mintală și sprijinul psiho-social. În acest context, ne-am propus să ne extindem activitatea prin jocuri de socializare și de cunoaștere, pentru că toți copiii au dreptul la o copilărie, a spus asistentul social al Protoieriei Râmnicu-Vâlcea, Florina Popescu.