Eşti aici

Ziua Unirii Principatelor Române. Chiriarhul Râmnicului a săvârșit slujba de Te Deum la Catedrala Arhiepiscopală

24 Ianuarie 2018 / Cultural

Astăzi, 24 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea slujba de Te Deum cu prilejul aniversării a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române.

La slujba de Te Deum au participat reprezentanți ai  instituțiilor de stat și ai administrației locale, stareți ai mănăstirilor, preoți, oameni de cultură și credincioși.

În cuvântul de  învățătură împărtășit celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că „la 1859 s-a realizat Unirea statală a Moldovei cu Țara Românească, însă românii erau uniți de veacuri în același grai și în aceeași credință. Unirea celor două principate a făcut să se împlinească, în parte atunci, acest ideal sfânt ca toți românii să traiască între granițele aceleeași patrii. Deși separați administrativ, românii nu și-au uitat niciodată frații din celelalte regiuni, sprijinindu-se permanent în păstrarea limbii române și a valorilor spirituale și culturale. Ierarhii cărturari de la Râmnic trimiteau cărți în Ardeal și în Moldova pentru ca și preoții de acolo să aibă la îndemână cărți liturgice în limba strămoșească, iar antimise semnate de către  Sfântul  Ierarh Calinic de la Cernica au fost descoperite până pe Valea Timocului.

Ziua aceasta de 24 Ianuarie ne unește în rugăciune pentru a mulțumi lui Dumnezeu pe binefacerile pe care le-a dat poporului român”, a încheiat Chiriarhul Râmnicului.

Alte articole despre: