Eşti aici

21 324 persoane au fost sprijinite cu ajutoare în valoare de 750 414,75 lei, pe parcursul anului 2020. Aspecte ale lucrărilor ședinței Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Râmnicului

16 Ianuarie 2021 / Administrativ

Sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Centrul Cultural Sfântul Antim Ivireanul  s-au desfășurat sâmbătă, 16 ianuarie 2021, lucrările Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Râmnicului.

Anterior începerii lucrărilor, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit slujba de Te Deum la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Nicolae, aducându-se mulțumire lui Dumnezeu pentru toate lucrările înfăptuite în anul care s-a încheiat.

În deschiderea lucrărilor, Chiriarhul Râmnicului a evidenţiat că „anul 2020 rămâne anul rugăciunii, al slujirii și filantropiei desfășurate în Arhiepiscopia Râmnicului ca suport duhovnicesc și ajutor concret pentru toți fiii eparhiei, fiind accentuată, în mod aparte, legătura dintre credință și viețuire creștină”.

Prezentarea rapoartelor de activitate ale sectoarelor administraţiei eparhiale au reliefat deopotrivă lucrările desfășurate în cadrul Centrului Eparhial, protopopiatelor, parohiilor și mănăstirilor, dar și activitatea pastoral-misionară și social-filantropică ce a fost intensificată în contextul pandemiei Covid 19.

Pe parcursul întregului an 2020 a fost oferit suport duhovnicesc și ajutor concret persoanelor aflate în izolare la domiciliu, în centre de îngrijire sociale, familiilor cu mulți copii, bătrânilor și persoanelor cu dizabilități, victimelor violenței domestice, persoanelor private de libertate, persoanelor seropozitive şi persoanelor dependente de alcool, în total: 21 324 persoane au primit sprijin în valoare de  750 414,75 lei.

Din raportul sectorului social a reieșit, de asemenea, că au fost acordate ajutoare materiale, astfel: alimente oferite pentru 7004 beneficiari, în valoare de 250 249 lei; îmbrăcăminte oferită pentru 2560 beneficiari, în cuantum de 129 377 lei și produse igienico–sanitare pentru 2072 beneficiari în cuantum de 55 835 lei.

Eparhia și-a continuat activitatea socială desfășurată prin cele 42 structuri instituționale.

A fost intensificată și activitatea Departamentului de misiune pentru rromi, prin dezvoltarea celor 7 programe educaționale și sociale: „Śkola si laçi – școala este bună”, ,,Mirro ghiozdano - Ghiozdanul meu”, ,,Podema tatipe - Ghetuţe călduţe”, ,,Av paś o Del - Vino lângă Dumnezeu”; ,,Aven te das duma - Copilul tău este important, vino să vorbim despre el”; „Sastipen le rromenqe - Sănătatea rromilor”; ,,Sastipe tirre hurdeske - Sănătatea copilului tău", care au avut 1900 beneficiari (100 copii au beneficiat de ghiozdane și rechizite școlare în cuantum de 5000 lei, 100 copii au primit ghetuțe noi în cuantum de 5000 lei, 500 de persoane au beneficiat de pelerinaje sociale, 1200 de persoane au primit articole de îmbrăcăminte și produse alimentare). Pe lângă acestea, au fost acordate ajutoare financiare unui număr de 2000 beneficiari, în valoare totală de 104 500 lei.

Pentru sprijinirea elevilor care nu au putut participa la cursurile on-line, Arhiepiscopia Râmnicului a oferit 774 de tablete unor elevi din familii cu mulți copii și celor care se pregăteau pentru susținerea examenelor naționale. De asemenea, 2607 elevi au primit la începutul anului școlar 2020-2021 rechizite în cuantum de 110 453,75 lei, iar 2381 elevi de la clasa pregătitoare au primit fișele de lucru pentru disciplina Religie, elaborate de Patriarhia Română și Ministerul Educației și Cercetării.  

Arhiepiscopia Râmnicului a oferit 6 burse universitare și postuniversitare și 20 burse lunare pentru elevi, în cuantum de 90 000 lei.

În plan cultural, Arhiepiscopia Râmnicului a organizat simpozioane, colocvii, expoziții, recitaluri și alte activități cultural-religioase, iar prin intermediul editurii eparhiale Praxis au fost tipărite volume teologice, revistele Praxis, Martyria și Misiunea, dar și proiecte audio prin care au fost înregistrate cuvinte filocalice și texte ale Sfinților Părinți, prezentate online.

Membrii Adunării Eparhiale au luat act de amploarea lucrărilor Centrului Eparhial, ale protopopiatelor, parohiilor și mănăstirilor, cu referire la activităţile administrativ-bisericeşti, culturale, misionare, programele social-filantropice și proiectele educativ-religioase cu tinerii desfăşurate în cursul anului 2020.

La finalul anului 2020 erau în desfășurare 42 șantiere la biserici aflate în construcție sau în diferite stadii de consolidare și reparații, iar la 25 de biserici se efectuau lucrări de pictură sau de restaurare.

În cuvântul de închidere a Adunării Eparhiale, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a subliniat necesitatea intensificării activității pastoral-misionare și social-filantropice în anul 2021, mulțumind, în același timp, membrilor Adunării Eparhiale pentru implicarea lor în rodnicele activități din anul trecut.

Alte articole despre: