Eşti aici

Înaltpreasfințitul Varsanufie a săvârșit primele tunderi în monahism la Mănăstirea Suiești

12 Decembrie 2018 / Viața Eparhiei

La privegherea care s-a săvârșit în ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Spiridon, obștea Mănăstirii Suiești s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, prezență încununată de săvârșirea slujbei de tundere în monahism pentru doi viețuitori ai acestei mănăstiri.

Cei doi părinți monahi au primit nume semnificative pentru mănăstire, pe de o parte să păstreze vie inițiativa comemorării Patriarhului Justinian Marina, printr-o ctitorie pusă sub patronajul Binecredinciosului Împărat Iustinian, iar pe de altă parte să dea contur rânduielii athonite ce se va instaura în acest locaș. Părinții monahi, numiți acum Atanasie și Iustinian, au avut privilegiul ca toate hainele monahale să fie binecuvântate și încredințate de un arhiereu, în persoana Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, dar și de un îndemn la o viață monahală autentică, care a dat solemnei slujbe un ton de o seriozitate duhovnicească specifică.

„Este un moment istoric, dar și un moment de mare bucurie pentru că mănăstirea aceasta se înnoiește și se desăvârșește. La această slujbă priveghere, a primit în sânul ei, ca o maică bună, pe acești doi tineri, care s-au lepădat de lume, de dragostea de mamă, de dragostea de tată, de prieteniile pe care le-au avut și în acest moment și-au închinat viața lui Dumnezeu”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Rostind un îndemn către cei doi monahi, Înaltpreasfinția Sa a spus: „Ajutorul vostru de astăzi înainte este Mântuitorul Hristos. La El veți găsi totdeauna alinare și El vă va povățui pe voi. Totdeauna când aveți încercări, ispite și necazuri, să-L căutați pe Hristos în inima voastră și veți auzi acolo: „Îndrăzniți, Eu am biruit lumea.” Veți fi biruitori numai cu Hristos.”

La acest eveniment au fost prezenți un grup de credincioși români din Roma, Italia, doritori a vedea și a participa la oficierea slujbei de tundere în monahism, cât și ctitorii acestei mănăstiri, autorități locale și mai mulți clerici și credincioși.  

 În Mânăstirea Suiești, recent construită și aflată la împlinirea unui singur an de la sfințirea ei, sunt primele tunderi în monahism care au avut loc.

Alte articole despre: