Eşti aici

Cinstirea Sfântului Mucenic Carp la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea

12 Octombrie 2016 / Viața Eparhiei

În seara zilei de miercuri, la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea a fost săvârșită slujba de priveghere pentru cinstirea Sfântului Sfințit Mucenic Carp, Episcopul Tiatirei.

Fragmente din moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Carp au fost așezate în catedrală spre închinare, sfântul descoperindu-se a fi grabnic ajutător tuturor închinătorilor care-i cer ajutorul.

Slujba de priveghere a fost săvârșită de către soborul catedralei, răspunsurile de strană fiind oferite de Corul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea, condus de Părintele Arhid. Codruț-Dumitru Scurtu.

În cadrul slujbei de priveghere a avut loc și procesiunea cu moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Carp în jurul catedralei, pentru ca la sfârșit să fie așezate spre închinare înaintea icoanei sfântului.

Sfântul Carp a trăit în vremea împăraţilor Deciu şi Valerian, proconsulul Asiei, alături de sfinţii mucenici Papil, Agathodor şi Agathonica, care practicau medicina spre tămăduirea tuturor celor în nevoi şi în neputinţe trupeşti. Episcop al Tiatirilor, Carp a fost arestat de către împărat şi silit să aducă jertfă idolilor, însă el a mărturisit înaintea tuturor că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Întrebat fiind de ce creştinii nu jertfesc idolilor, Sfântul Carp a răspuns: Nu se cade nouă să mâniem pe Dumnezeul nostru şi să ne arătăm nemulţumitori pentru facerile Lui de bine,  căci chiar şi dobitoacele Îl cunosc pe Cel ce le-a hrănit, iar noi am fi nerecunoscători faţă de Ziditorul nostru dacă i-am cinsti pe zeii cei mincinoşi, lăsând pe adevăratul nostru Dumnezeu.

A fost legat cu ceilalţi ucenici pe lângă cai şi târâţi de la Tiatira până la Sardia, unde au fost condamnaţi la moarte prin spânzurare, după ce înainte fuseseră bătuţi cumplit cu toiege. Sfântul Mucenic Carp a râs şi, fiind întrebat pentru ce a râs, a zis:  Am văzut mărirea Domnului meu şi m-am bucurat. După aceea au fost aruncaţi să fie mâncaţi de către fiarele sălbatice, dar un leu răcnind oprea pe chinuitori de la atâta răutate şi cruzime, apoi li s-au tăiat capetele, fiind aruncaţi în cuptor pentru a fi arşi. Frică mare i-a cuprins pe toţi căci trupurile lor nu au ars, iar mulţi dintre cei prezenţi au mărturisit pe Hristos ca Dumnezeu adevărat.

Sfântul Mare Mucenic Carp, Episcopul Pergamului împreună cu sfinţii mucenici Papil, Agathodor şi Agathonica sunt prăznuiţi în fiecare an în ziua de 13 octombrie.

 Aşa şi-au sfârşit nevoinţa lor, murind cu ucidere de sabie.  Sfintele lor trupuri, aruncate şi nebăgate în seamă, au fost luate de către credincioşi în taină şi îngropate cu cinste, slăvind pe Domnul nostru Iisus Hristos.

Alte articole despre: