Întrunirea reprezentanților mass-media din Patriarhia Română
Întrunirea purtătorilor de cuvânt și a reprezentanților mass-media din Eparhiile Bisericii Ortodoxe din România s-a desfășurat la Centrul Național pentru formare continuă Dumitru Stăniloae, situat în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.
Întrunirea purtătorilor de cuvânt și a reprezentanților mass-media din Eparhiile Bisericii Ortodoxe din România s-a desfășurat la Centrul Național pentru formare continuă Dumitru Stăniloae, situat în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, în zilele de 3 și 4 martie 2016.
În prima zi, reprezentanții Eparhiilor s-au întâlnit cu reprezentanții Biroului de Presă al Patriarhiei Române și ai publicației Lumina. Invitat special a fost prof. univ. dr. Mihai Coman, fondatorul și decanul Facultății de Jurnalism și Stiințele Comunicării din București, care a vorbit despre degradarea presei româneşti din ultimii ani, necesitatea elaborării unor strategii de comunicare, pregătirea purtătorului de cuvânt, dar şi despre câteva principii importante ce se regăsesc în ştiinţa comunicării.
A doua zi a avut loc întâlnirea cu reprezentanții postului de televiziune Trinitas, ai Centrului de Presă Basilica și ai postului de radio Trinitas ale Patriarhiei Române. Invitat special a fost doamna Laura Georgescu, președintele Consiliului Național al Audiovizualului.
În cadrul întrevederilor au fost dezbătute probleme practice, referitoare la redactarea și transmiterea materialelor jurnalistice. Subiectul central a fost modul în care să fie transmis cât mai transparent și eficient mesajul Bisericii. Fiecare participant a prezentat o serie de propuneri cu privire la modalităţile de îmbunătăţire a activităţii mediatice a Bisericii.
În încheiere, responsabilii pentru comunicare din cadrul Eparhiilor au fost primiţi de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Reşedinţa Patriarhală. Este nevoie de cooperare şi de mai multă conştientizare a misiunii credincioşilor mireni. Pentru Biserică, orice fel de comunicare trebuie să fie, în acelaşi timp, şi o mărturisire. Noi comunicăm mărturisind credinţa, deoarece nu avem două comunicări, una în interior şi una în afară de Biserică, în societate, a subliniat Preafericirea Sa.
Scopul întâlnirii a fost discutarea termenilor şi elementelor care vor compune o strategie unitară de comunicare în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, dar şi o strategie de comunicare extrainstituțională, respectiv relaţia Bisericii Ortodoxe Române cu mass-media din România, a precizat domnul Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.