Eşti aici

Consfătuirea profesorilor de Religie

22 Octombrie 2021 / Învățământ

Miercuri, 20 octombrie, s-a desfășurat, în sistem online, consfătuirea profesorilor de Religie din judeţul Vâlcea. Activitatea a fost coordonată de doamna profesor Laura Lăcraru, inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, în cuvântul de binecuvântare împărtășit profesorilor de Religie, a apreciat activitatea acestora drept „un apostolat în lumina iubirii Preasfintei Treimi, izvorât din dorința de a deschide inima copilului pentru a-L primi pe Dumnezeu”.

Înaltpreasfinția Sa a subliniat, totodată, că „experiența anului școlar precedent, în care activitatea didactică s-a desfășurat on-line în mare parte, ne-a pus înainte provocarea de a descoperi noi căi de comunicare prin care să descifrăm sensul adânc al iubirii lui Dumnezeu și de a rămâne în comuniune, în încercarea de a-i ajuta pe elevi să evite pericolul izolării, cu toate provocările sale.

În această stare de excepție, de noutate, determinată de situația pandemică, ne-am încredințat, de fapt, că Religia trebuie să rămână împărtășirea unei experiențe a Bisericii și nu se poate transforma într-un instrument care să se îndepărteze de Izvorul vieții, „fiindcă a spune ceva despre Dumnezeu și a te întâlni cu Dumnezeu nu e același lucru”, afirma Sfântul Grigorie Palama.

Cuvântul profesorului de Religie depășește cadrele activității didactice și devine o invitație către o viață virtuoasă a întregii familii, în care frumusețea gândirii copilului pune în lumină sentimentele creștine ale părinților. La îndemână ne sunt cuvintele pline de nădejde, Sfânta Scriptură, manualele și auxiliarele didactice, bogăția nesfârșită a cuvintelor duhovnicești ori cele din colecția patristică a Bisericii”.

„Trebuie să facem cunoscute iubirea și darurile lui Dumnezeu prin cuvântul nostru”, a fost îndemnul de final al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie pentru profesorii de Religie.

În cadrul acestei activități, alături de profesorii de religie din județ, au participat ca invitați domnul Vasile Timiș, inspector general în cadrul Ministerului Educației, domnul Romeo Moșoiu, consilier în cadrul Ministerului Educației și părintele Constantin Olariu, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului.

Domnul inspector general Vasile Timiș și domnul consilier Romeo Moșoiu au prezentat aspecte normative privind desfășurarea procesului didactic în contextul actual, recomandări care vizează creşterea calităţii educaţiei prin ora de Religie și oferta educațională pentru disciplinele opționale aprobate de către Ministerul Educației.

Doamna inspector Laura Lăcraru a prezentat diagnoza procesului educaţional pentru disciplina religie - retrospectiva anului şcolar 2020-2021 și priorităţi ale educaţiei religioase în anul școlar 2021-2022. S-au prezentat, totodată, aspecte pozitive dar și aspecte care necesită îmbunătățiri, constatate în cadrul inspecțiilor de specialitate, precum și aspecte calitative evidenţiate prin activităţile extracurriculare.

Profesorii de religie au prezentat, la finalul activităților din cadrul confătuirilor județene, mulțumiri pentru buna colaborare instituțională şi au evidențiat perspective care vizează îmbunătăţirea calităţii educaţiei prin ora de Religie.

Alte articole despre: