Eşti aici

„Podema tatipe - Ghetuţe călduţe” de Ziua Minorităților Naționale

21 Decembrie 2021 / Biroul de catehizare a rromilor

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, părintele Nicolae Dorin Buda, inspector coordonator al Departamentului de misiune pentru rromi, în cadrul programului social filantropic „Podema tatipe - Ghetuţe călduţe”,  a organizat în data de 18 decembrie o acțiune filantropică, pentru a marca „Ziua Minorităților Naționale", prin care au fost dăruite ghetuţe elevilor rromi proveniți din familii cu situație financiară precară din localitatea Băbeni.

Ziua de 18 decembrie a fost declarată Ziua Minorităţilor Naţionale din România, prin Hotărâre de Guvern, în anul 1998. Pe data de 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase – ca document internaţional ce oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general. Astfel, mai multe state i-au recunoscut importanţa prin promovarea zilei de 18 decembrie ca zi a minorităţilor naţionale. România s-a raliat acestui context internaţional prin oficializarea Zilei Minorităţilor Naţionale din ţară.
Prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Sfânta Liturghie a fost tradusă în limba rromani, iar prin Departamentul de misiune pentru rromi din Arhiepiscopia Râmnicului sunt derulate proiecte care urmăresc promovarea culturii acestei minorități, dar și proiecte care privesc o mai bună integrare în comunitățile din care fac parte.

Alte articole despre: