Eşti aici

Ziua Națională a României sărbătorită la Râmnicu-Vâlcea

1 Decembrie 2022 / Administrativ

Joi, 1 decembrie 2022, la împlinirea a 104 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, Ziua Națională a României a fost sărbătorită în fața Statuii Independenței din Râmnicu-Vâlcea.

În deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Slujba Te Deum, după care au fost prezentate mesajele autorităților locale și a avut loc depunerea de coroane de flori, la baza Statuii Independenței. Manifestările au fost încheiate cu defilarea gărzii de onoare, în prezența unui public numeros, însuflețit de preţuirea şi dragostea faţă de poporul român.

Domnul Mihai Oprea, Prefectul Județului Vâlcea, în mesajul rostit cu prilejul Zilei Naționale a României a precizat că „Astăzi celebrăm 104 ani de la Marea Unire, 104 ani de emoție care ne unește în jurul unui VIS NAȚIONAL atât de dorit de mulți înaintași și devenit realitate, în anul 1918: unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.
1 Decembrie înseamnă solidaritate, umanitate,  obiective comune și respect pentru predecesorii noștri. Trebuie să rămânem în continuare o națiune unită, cu un singur sens și cu același scop: STABILITATE.
Acum, cu războiul aproape de granițele țării, solidaritatea este mai importantă ca oricând. Doar uniți putem să trecem cu bine peste toate provocările. Să nu ne lăsăm dezbinați și să ne amintim că elementul cheie al victoriei din anul 1918 a fost ÎNCREDEREA.
Poporul român a crezut în unitatea națională și a luptat cu îndârjire și credință pentru acest ideal, secole de-a rândul. Unirea românilor a început cu Mihai Viteazul, urmată de dubla recunoaştere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Ţării Româneşti, continuând cu proclamarea independenţei de stat a României din anul 1877 și devenind realitate la data de 1 Decembrie 1918, când UNIREA tuturor românilor a fost hotărâtă, pentru totdeauna, de către Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia. 
Prin Marea Unire de la 1 decembrie 1918, înaintașii noștri ne-au învățat lecția credinței și speranței. Din respect pentru predecesorii noștri, ne mândrim cu valorile românești, cu limba română și cu tradițiile transmise din generație în generație.  
Doar prin solidaritate, încredere, respect, comunicare putem contribui cu toții la o Românie mai bună. Cu ocazia Zilei Naționale a României, vă transmit tuturor un sincer LA MULȚI ANI! 
La mulți ani, România!
La mulți ani, români!
La mulți ani, vâlceni!”

Statuia Independenței, opera sculptorului Ion Iordănescu, a fost executată cu ajutorul veteranului de război dr. Gheorghe Sabin. Monumentul, simbolizând „România cu chip îndurerat pentru fiii căzuți vitejește în lupte”, a fost dezvelit la data de 17 mai 1915 și îi cinstește pe eroii vâlceni căzuți în Războiul de Independență (1877-1878), precum și pe soldații și ofițerii morți în Campania din 1913.

Alte articole despre: