Eşti aici

Întrunirea Cercului pastoral „Valea Lotrului”

17 Februarie 2017 / Administrativ

Joi, 16 februarie 2017, Parohia „Sfântul Gheorghe” Brezoi III, din oraşul Brezoi, Protopopiatul Călimăneşti, Judeţul Vâlcea, a fost gazda primei întâlniri pe anul 2017 a membrilor Cercului pastoral „Valea Lotrului”. 

Întrunirea a debutat cu săvârșirea slujbei de Te Deum în biserica parohială. Părintele Protoiereu Ceauşu Nicolae Laurenţiu a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, cuvânt ce a reafirmat necesitatea conlucrării dintre parohii și instituțiile de învățământ și asistență socială din comunități pentru a-i sprijini pe copiii ai căror părinți sunt plecați la  muncă în străinătate sau în alte județe ale țării, ori pe cei care provin din familii cu situații materiale precare. „Rugăciunea, educația și iubirea de aproapele constituie componente esențiale ale vieții familiei, iar pentru tineri acestea trebuie să devine repere ale formării intelectuale și duhovnicești”, a subliniat Părintele Protoiereu.

În continuare, Părintele Şerban Daniel a susţinut comunicarea „Teologia icoanelor, în lumina tradiţiei dogmatice ortodoxe” arătând că „Sfanta Scriptura ne spune ca Însuși Dumnezeu a îngăduit icoanele, pentru ca El a născut pe Fiul Său, Care este „icoana naturală a Tatălui” (Coloseni I, 15). Tot Dumnezeu a făcut  pe om după „chipul și asemănarea Sa” Sa (Gen. I, 26), iar Sfântul Grigorie de Nazianz mărturisește că Hristos este chipul Tatălui, iar omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu”.

Partea a doua a întâlnirii a prilejuit dezbaterea unor proiecte ce urmează a fi implementate în contextul manifestărilor dedicate „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”. Totodată, Părintele Protoiereu a prezentat o serie de aspecte privitoare la păstrarea disciplinei canonice în reprezentarea icoanei ortodoxe în  lăcașurile de cult, atât pentru pictura bisericilor cât și pentru icoanele așezate spre închinare. Următoarea întâlnire a preoţilor din cadrul Cercului pastoral „Valea Lotrului” va avea loc în luna mai la Parohia Sălişte.

Alte articole despre: